Conrad project: ‘The secret agent’ van Joseph Conrad in de Gelderlandfabriek in november 2017.

In 2017 is het 160 jaar geleden dat de Pools-Engelse roman- en prozaschrijver Józef Teodor Konrad Korzeniewski, alias Joseph Conrad, werd geboren. Wereldwijd wordt dit jaar aandacht geschonken aan het werk en leven van deze invloedrijke coryfee. Zo wordt bijvoorbeeld in Polen 2017 het jaar van Joseph Conrad genoemd en stond hij centraal tijdens de London Book Fair eerder dit jaar.

Als eerbetoon aan deze prominente schrijver zijn de Gelderlandfabriek en IN MY HEAD theater bezig met het voorbereiden van het Conrad Project; een theatervoorstelling die door middel van verschillende kunstvormen het werk Joseph Conrad dichterbij brengt. Het project wordt o.a. gesteund door de Poolse Ambassade, the British Council en de Openbare Regionale Schoolgemeenschap Lek en Linge en zal in de Gelderlandfabriek in Culemborg plaatsvinden. De uitvoeringen vinden plaats in de laatste week van november 2017.

De makers hebben gekozen voor een toneelversie van de klassieke roman van Joseph Conrad: ‘The secret agent’ (1923). De tekst van het toneelstuk is nog nooit naar het Nederlands vertaald en zal ten behoeve van de productie vertaald en uitgegeven worden.

‘The secret agent’ gaat over de waanzin van het terrorisme. Samen met zijn vrouw drijft Verloc een winkeltje met pikante blaadjes. Het zaakje is echter een dekmantel: in werkelijkheid is Verloc een ‘geheim agent’ in dienst van een ambassade in Londen, die hij inlichtingen verschaft over de bizarre groep revolutionairen en anarchisten die zich na sluitingstijd in zijn winkel verzamelt. Op een dag verlangt de ambassade meer dan zijn gebruikelijke rapport: Verloc wordt gemaand tot harde actie over te gaan, tot het zaaien van paniek en onrust. Verloc pleegt dan een krankzinnige daad, even zinloos als vernietigend. Het resultaat is een menselijke tragedie, die onherroepelijk eindigt in de dood.

Dat Conrads’ werk actueel is blijkt uit de huidige spanningen in de wereld en de recente dreigingen en aanslagen bijvoorbeeld in Manchester en Londen.

De uitvoering gaat plaatsvinden eind november 2017. Er zullen minimaal vijf uitvoeringen komen van het toneelstuk. Ter wille van de jongeren komt er een speciaal lesprogramma rondom het Conrad project met lesbrieven, documentaires en lezingen.