muziek: The Charlies, Hans Vandenburg en Fuzzball jr.


Evenement gegevens


charlies_in_gelderlandfabriek

Muziek: The Charlies, Hans Vandenburg en Fuzzball jr.

Hans Vandenburg behoeft geen verdere introductie. Vooruit, een beetje. De basis van zijn faam werd precies 40 jaar geleden gelegd toen hij het pretrockgezelschap Gruppo Sportivo formeerde en binnen afzienbare tijd de (inter)nationale podia afstruinde. Hij werkte met Herman Brood. Speelde in de Golden Earring-clip When The Lady Smiles. Joeg een dierentuin over de rooie met zijn band Ouwe Hans Dierenpark. En zo volgden nog vele andere muzikale projecten, zoals Ugly Head en Buddy Odor Stop. En telkens was er weer Gruppo Sportivo.

In 2016, het jaar dat hij 70 wordt, is Hans Vandenburg nog zo actief als een jonge hond. Met soloprojecten, die door critici luid worden bejubeld, én met de 40e verjaardag van good old Gruppo Sportivo. Ook heeft hij het maar druk met zijn rol als dubbelganger van de Belgische premier Charles Michel.

Deze avond onderbreekt hij de opnames van nieuw ‘Gruppo-werk’ om in de Gelderlandfabriek een bloemlezing te brengen uit zijn rijke oeuvre. Natuurlijk ontbreken de meezingers van weleer niet. Bereid je voor op Disco Really Made It, Mexican Radio, Tokyo (I’m on my way) en natuurlijk Hey Girl.

 

The Charlies, zegt u? Ja, dat was ooit een kwartet met als zanger Leo Oldenburger, al weer jaren voetbalverslaggever van SBS6. Hij moest in 1988 nog aan zijn journalistenopleiding beginnen. Van Champions League had niemand gehoord, wel van Europa Cup I. The Charlies bracht drie singles uit en vestigde zich in 1989 in Utrecht waar de leden ging studeren. Na het opnemen van de nooit uitgebrachte debuutelpee, eveneens geproduceerd door Hans Vandenburg, vertrok Leo Oldenburger. Daniël Lohues en zangeres Popke Koolhaas traden tot de band toe, maar na het uitbrengen van de debuut-cd Popkiss in 1993 viel The Charlies definitief uit elkaar. Iedereen ging zijn eigen weg, al dan niet in de muziek. Zo werd drummer Gert Komduur wiskundedocent aan een Culemborgse school.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. De bandleden hielden al die jaren contact en dat resulteerde in een uitnodiging aan de vier oerleden van The Charlies – Peter Tol (bas), René Veenstra (gitaar), Gert Komduur (drums) en Leo Oldenburger (zang) – te komen spelen op het Retropopfestival, op 4 juni in hometown Emmen. Veel tijd om te repeteren is er niet, laat staan dat er ruimte is voor een serie try-outs. Maar één show kan er vanaf. In de splinternieuwe Gelderlandfabriek naast het Culemborgse station

 

Aan Fuzzball Jr. de missie de avond te openen. Het powerkwartet uit Elst is in 2013 opgericht door de broers Peter (zang/gitaar) en Jeroen Hoogakker (gitaar), samen met neef Hartger Ruysch (drums ). De huidige sound kregen ze in 2015 toen Fortuné Elekonawo (bas) de gelederen kwam versterken. Het is tot nu toe een vruchtbaar jaar voor Fuzzball Jr., want de band schopte het tot de finale van de 27e editie van popcompetitie Parel van de Betuwe waar de derde prijs werd gewonnen.

DATA
Donderdag 26 mei 2016 (20.00 uur), zaal open vanaf 19:30 uur.

LOCATIE De Zaal in de Gelderlandfabriek

KAARTEN € 10,-

MEER INFO programma retropop

Reserveren