de Gelderlandfabriek

5 jaar!

We hebben wat te vieren

Precies 5 jaar geleden, in mei 2016, opende de Gelderlandfabriek haar deuren! Dat gaan we natuurlijk vieren. We organiseren deze maanden een aantal leuke activiteiten (coronaproof) én… we werken hard aan een heel bijzondere uitgave die later dit jaar uitkomt. Noem het een jubileumboek, maar dan geheel in de Gelderlandfabriek-stijl. Ofwel: nét even anders. Hieronder lees je meer!

Van leegstaand pand naar creatieve ontmoetingsplek

We zijn super trots op waar we staan in 2021, dankzij de inzet en het uithoudingsvermogen van de velen die samen de Gelderlandfabriek maken! In deze setting zijn we nu precies 5 jaar open, maar wist je dat de fabriek al heel lang daarvoor actief was? Ooit als locomotiefloods, vanaf 1936 als meubelfabriek van het bekende merk ‘Gelderland’. Toen de meubelmakers in de jaren ‘90 de deur achter zich dichttrokken, stond de fabriek een jaar leeg. Daarna namen de Fabriekers hun intrek, in eerste instantie als krakers.

Als het mis gaat, dan hebben we het toch leuk gehad

Na een pittige verbouwingsperiode, waarin uiteindelijk de aanhouders wonnen, zijn de Fabriekers nu huurders in het herbestemde fabriekscomplex en is de Gelderlandfabriek de creatieve ontmoetingsplek zoals je die nu kent, pal naast het station. Er wordt volop gewerkt in de ateliers en op de flexwerkplekken. Onder normale omstandigheden zit una Volta avond aan avond vol. En mensen uit Culemborg én omstreken komen langs voor verrassende voorstellingen concerten. Op dit moment proberen we je online te blijven verrassen, het terras van una Volta is weer open en we kunnen niet wachten om weer voor 100% open te zijn!

Slide met ons mee door een paar hoogtepunten van de afgelopen 15 jaar.



Jubileumboek

Na de zomer komt ons jubileumboek uit: een weergave van kraakperiode en verbouwing tot en met de eerste jaren als (cultureel) podium en una Volta. Je krijgt echt een kijkje achter de schermen in tekst en beeld. Wil jij ook zo’n boek voor 30 euro? Meld je nu alvast aan en stuur Petra een mailtje!




We zoeken naar jouw leukste/stoerste/gaafste moment tijdens een van jouw bezoeken aan de Gelderlandfabriek. Waar was je? En met wie? Gebruik (ook) de hashtag #5jaarGelderlandfabriek

foto: Jacco Hoogendoorn