Herdenking Auschwitz Birkenau met Arnon Grunberg

Herdenking Auschwitz Birkenau met Arnon Grunberg

vr 28 januari

Tickets

In december 2019, vijfendertig jaar na die eerste keer, stond ik voor de 27e keer met mijn leerlingen in Birkenau en lazen we zoals alle keren daarvoor de passage Een kind betreedt het kamp uit het boek Nacht van Elie Wiesel. Het was koud. We waren stil.

Pas de laatste jaren maakte ik foto’s. De eerste dertig jaar deed ik dat nauwelijks. Reden? Naar Auschwitz nam ik gewoon nooit een camera mee. Dat hoefde niet wanneer je naar Auschwitz ging. Enkele jaren geleden kwam ik tot het besef dat er ook aan de reizen met mijn leerlingen een eind komt. Het idee dat ik Auschwitz-Birkenau misschien ook moest zien te vangen voor de thuisblijvers en de generaties leerlingen die deze reis niet met mij gaan maken.

In de Expositie Auschwitz-Birkenau bezoeken deel ik met de bezoeker een selectie uit de beelden die ik de laatste jaren maakte. Een leraar die Primo Levi en Elie Wiesel las en Auschwitz-Birkenau moest zien en daarna ruim duizend leerlingen toonde wat we niet mogen vergeten. Zou niet iedereen Auschwitz-Birkenau een keer moeten bezoeken? Als waarschuwing.

Marco Baars

Op vrijdag 28 januari 2022 willen we als Lek en Linge in aanwezigheid van Arnon Grunberg stilstaan bij het belang van herdenken en de betekenis van Auschwitz-Birkenau in dat herdenken. (Op 27 januari is het Holocaust Memorial Day, de dag waarop in 1945 Auschwitz-Birkenau werd bevrijd door het Rode leger). Aansluitend kan de expositie worden bezocht.

 

Deze expositie is dagelijks te bezoeken van 14 januari tot en met 18 februari van 10:00 uur – 17:00 uur. Locatie hal Noord.

 

  28 januari 2022
  Deur open: 19:00 uur uur
  Aanvang: 19:30 uur
  Noord
  Entree: € 10,00 | toegang + fotoboek € 30,00

Tickets

Voeg toe aan je agenda (iCal/.ics)
Voeg toe aan je Google agenda