geannuleerd: Tobi Lakmaker

geannuleerd: Tobi Lakmaker

zo 3 april 2022

Wegens persoonlijke omstandigheden moet Tobi Lakmaker zijn lezing afzeggen. Er wordt gezocht naar een nieuwe datum. Wanneer je al een ticket hebt gekocht wordt er contact met je opgenomen.

“Messcherp, onconventioneel en verpletterend eerlijk

Over de in 2021 verschenen debuutroman van Tobi Lakmaker ‘De geschiedenis van mijn seksualiteit’ schreef Adriaan van Dis: “Er is nog hoop na Wolkers”.” Je krijgt er zin van om te leven”, zo verwoordde Arnon Grunberg zijn leeservaring. Zelf zegt Tobi Lakmaker over het boek: “…dat ik altijd op zoek ben geweest naar iemand die de deuren en ramen zou sluiten, zou zeggen: en nu is het goed. Meer concreet viel ik eerst op mannen en toen op vrouwen, maar ik hield mijn ogen of iets anders erg cruciaals ongeopend”. 

Het verhaal laat zich lezen als een zoektocht naar een nieuwe identiteit (Sofie werd Tobi) in lijf en geest. Het gevaar van een trendy tijdgeest-gevoelige debuutroman wordt omzeild doordat het boek grappig, aanstekelijk en goed geschreven is. De proloog zet daarvoor meteen de juiste toon: Ik ben ook helemaal geen transgender, ik ben gewoon iemand die heel graag vrouwen penetreert en het beu is omwille daarvan de hele tijd apparaten aan te schaffen.”

Inmiddels is ‘De geschiedenis van mijn seksualiteit’ aan zes landen verkocht en is er een contract voor de filmrechten afgesloten met het productiehuis van Carice van Houten en Halina Reijn.

In zijn lezing in De Gelderlandfabriek op 3 april zal Tobi met name ingaan op en lezen uit eigen werk. Het ‘gendergedoe’ zoals hij het zelf noemt, waar in interviews na het uitkomen van zijn debuut de nadruk op leek te liggen is daarin slechts een onderdeel. Uiteindelijk moet het boek voor zich spreken zoals op de achterflap staat: “…gedurfder geschreven dan Frenkie de Jong voetbalt.”

Tobi Lakmaker (1994) schrijft columns voor De Groene Amsterdammer en LINDA.meiden. Na korte tijd Russisch en literatuurwetenschap gestudeerd te hebben rondde hij in 2018 zijn opleiding filosofie af. 

De Preek & Pint op ’t Pleintje lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Bibliotheek Rivierenland in het kader van de Boekenweek 2022. Voor jongeren tot 18 jaar is de toegang € 9,–.

  3 april 2022
  Aanvang: 16:00 uur
  het pleintje
  Entree: € 15,00