De Fabriek

 

 

De tegels op de toiletten in de Gelderlandfabriek laten je de historie zien van de fabriek en haar gebruikers. Hoe een locomotiefloods uit 1868 is uitgegroeid tot een nieuwe creatieve hotspot.

1868: locomotiefloods
Het gloednieuwe restaurant in de fabriek, una Volta, vind je in het oudste deel van de fabriek: een locomotiefloods uit 1868. De spoorbrug over de Lek en de bouw van deze locomotiefloods maakten in die tijd goederenverkeer tussen ’s-Hertogenbosch en Utrecht mogelijk. Dit gemeentelijk monument is de oudste nog bestaande locomotiefloods van Nederland.

jaren ’30: meubelfabriek
De fabriek van meubelmerk Gelderland opende in de jaren dertig haar deuren in de oude locomotiefloods en in de aangebouwde delen met de karakteristieke zadeldaken. Op verschillende plekken in het pand werd gewerkt aan inmiddels bekende designklassiekers. De locomotiefloods was in gebruik als tekenlokaal, bij de huidige studio’s en ateliers werden de banken en stoelen gestoffeerd en de grote zaal – nu de ideale plek voor voorstellingen, congressen en fotoshoots – fungeerde als productiehal.

2016: creatieve hotspot
Na het vertrek van meubelmerk Gelderland eind jaren negentig zag een groep creatieve zelfstandigen de mogelijkheden van het industrieel erfgoed. Ze creëerden er hun werkruimtes en ontwikkelden een toekomstplan. Met succes: dankzij een subsidie van de provincie Gelderland, de financiële hulp van verschillende partijen – ook particulieren – en de hulp van veel klusvrijwilligers is de eerste fase van het project afgerond. Het proces van mooie dingen maken kan doorgaan in de Gelderlandfabriek.

nu en in de toekomst:
De Gelderlandfabriek is een levendige en diverse plek met veel bedrijvigheid, waar mensen vanuit hun eigen autonomie elkaar ontmoeten op verschillende vlakken: open, laagdrempelig en ontspannen.
De industriële locatie is de thuisbasis voor de Fabriekers. Hun betaalbare werkruimtes en de onderlinge uitwisseling zijn voorwaarden voor het ontstaan van nieuw en authentiek werk. Daarnaast voelen verschillende doelgroepen zich uitgenodigd door de veelzijdigheid van De Gelderlandfabriek, om er onderdeel van te worden. De fabriek is een mix van openbare, semi-openbare en private ruimtes, die met elkaar een unieke combinatie vormen.  Met de bezoekers wordt een ruimte gedeeld, waarin zij mede verantwoordelijkheid kunnen voelen voor de sfeer en hetgeen wat er tijdens het verblijf kan gebeuren.

Wat we in de fabriek voor ons zien is dat deze werking wordt uitvergroot. Daartoe wil de fabriek ontvangst en versterking bieden aan creatieve makers. Zij krijgen een podium én komen in interactie. Deze interactie betrekt de wijdere omgeving bij wat er in de fabriek gebeurt en betrekt de fabriek bij wat er in de omgeving gebeurt.

De combinatie van openbare, semi-openbare en private ruimtes schept een sfeer, die aanvoelt als uitnodiging naar de bezoekers om zichzelf te zijn en een eigen inbreng te leveren; om meemaker te worden. Zo worden bezoekers deelgenoot van wat de makers in de fabriek aan het doen zijn. De uitnodiging gaat dan ook daadwerkelijk van hen uit. Van de meemaker wordt daarbij gevraagd om in afstemming te zijn met wie en wat er al is en te handelen met respect voor elkaars grenzen.

Bij succes is het resultaat een nieuwe, vrije en veilige sociale ruimte die je prikkelt om je autonomie te kunnen ervaren. 

De inspirerende setting, de flexibiliteit van de zalen, het netwerk aan creatieve ondernemers in De Gelderlandfabriek en de creativiteit van de organisatie zorgen ervoor dat we elk evenement naar de specifieke wens van de klant kunnen organiseren. Door de unieke combinatie van factoren wordt elke activiteit speciaal en exclusief. Ons doel is om de eigenheid van ieder event uit de verf te laten komen.

De Gelderlandfabriek is open!

Schuif aan in restaurant una Volta, bekijk de expositie in de entree, zie wat er wordt gemaakt in de ateliers of bezoek een evenement.