expo: het stalen wonder aan de Lek


Evenementgegevens


bidprentje voor Gerardus Harlé uit 1867 – Collectie Elisabeth Weeshuis Museum

 

foto nieuwe spoorbrug te Culemborg van Marleen Grommers

 

aquarel oude spoorbrug te Culemborg van Piet Mulder

 

de tentoonstelling Mijn stad, mijn schat in het Elisabeth Weeshuis Museum – foto Roelien van Nerk

 

Het stalen wonder aan de Lek. 150 jaar Culemborgse spoorbrug

De tentoonstelling ‘Het stalen wonder aan de Lek. 150 jaar Culemborgse spoorbrug’ gaat over een van de meest unieke bruggen van de wereld. Waarom? Dat is te zien in de Gelderlandfabriek vanaf 19 juli tot 9 september 2018.

In de expositie wordt aandacht gegeven aan zowel de oude brug en zijn geschiedenis als de nieuwe brug. Wij nemen de bezoeker mee naar 1868 en de jaren daarvoor van de pioniersbouw van het stalen wonder. Dat wordt geïllustreerd met bijvoorbeeld foto’s, ansichtkaarten, authentieke bouwtekeningen en schilderijen.

Diverse voorwerpen gemaakt vanaf 1868 zoals een sigarendoosje, gegraveerd met het zilveren embleem van de brug, geven de verscheidenheid aan van de indruk die de brug op de bewoners van Culemborg en omgeving heeft gemaakt. De bezoekers ontdekken ook de geschiedenis van de brug in de jaren van de Tweede Wereldoorlog.

De spectaculaire vervanging van de brug in 1982 wordt uitgelicht met diverse foto’s, ook vanuit de lucht, krantenartikelen en documenten.

De  recente werken van Culemborgse fotografe Marleen Grommers verrijken de expositie met een beeld van de brug als architectonisch kunstwerk. Zo kan de bezoeker de verscheidenheid van de brug nog duidelijker ervaren.

De tentoonstelling is verrijkt met een aantal modellen van de oude spoorbrug, het oude stationsgebouw en de locomotiefloods, gemaakt door twee gepassioneerde modelbouwers.

Ook zijn de winnende bruggen te zien die gebouwd zijn door leerlingen van brugklassen en de bovenbouw van basisscholen tijdens de “te gekke bruggenbouwwedstrijd” in de educatieweek in mei.

Een privé verzameling van de familie Mulder met aquarellen en tekeningen van bruggen en spoorlijnen van Piet Mulder, een regionale schilder uit Geldermalsen wiens honderdste verjaardag volgend jaar wordt gevierd, krijgt een eigen wand bij de expositie.

Deze tentoonstelling is ontstaan in nauwe samenwerking met de Nederlandse Bruggen Stichting en het Elisabeth Weeshuis Museum waarvan ook veel geëxposeerde stukken geleend zijn.

ACTIE: Meer Culemborgse geschiedenis ontdekken? Bezoek tot en met 2 september 2018 de tentoonstelling Mijn stad, mijn schat in het Elisabeth Weeshuis Museum. Voorwerpen en verhalen van Culemborgers geven een overzicht van 700 jaar stadsgeschiedenis. Maak bijvoorbeeld kennis met Hajo Prins en zijn Beschrijving van de spoorbrug over de Lek te Kuilenburg uit 1872. In de Gelderlandfabriek liggen flyers waarmee je korting kunt krijgen voor deze tentoonstelling. Op vertoon van deze flyer betaal je slechts € 5,50 in plaats van € 8,00. Met de Museumkaart is deze
tentoonstelling gratis te bezoeken.

Elisabeth Weeshuis Museum
Herenstraat 29 Culemborg
weeshuismuseum.nl

DATUM 19 juli – 9 september 2018 | dagelijks van 10.00 tot 17.00

LOCATIE de hele fabriek

KAARTEN € 1,00 | extra bijdrage welkom in het spaarvarken

Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij steun van Prins Bernhard CultuurFonds Gelderland, Cultuurfonds Culemborg en Stichting Elisabeth Weeshuis.