muziek: Douwe Eisenga


Evenementgegevens


Tickets

 

Douwe Eisenga | foto: Brendon Heinst

 

Douwe Eisenga

Pianist en componist Douwe Eisenga maakt sprankelende muziek voor sprankelende geesten, een hypnotiserende mix van onweerstaanbare ritmiek, warme en omfloerste melodieën en meeslepende lyriek. Eerlijke, down to earth muziek. Al vijftien trekt zijn muziek wereldwijde aandacht. Hij werkt samen met schrijver David Mitchell, met de Amerikaanse choreografe Claudia Schreier (composities voor drie balletten), harpist Assia Cunego, pianiste Lisa Kaplan (Eight Blackbird) en Moscow Contemporary Music Ensemble.

Dichter bij huis schrijft Eisenga muziek voor Lavinia Meijer, Marcel Worms, Cello Octet Amsterdam, Slagwerk Den Haag, Cloud Atlas, Jeroen van Veen, Clazz Ensemble, theatermaakster Boukje Schweigman en Aurelia Saxofoon Kwartet. Eisenga beperkt zich niet tot één genre, getuige o.a. een requiem, een opera en pianoconcert en en een symfonie geïnspireerd op Pink Floyd. Eisenga wordt ook gevraagd om muziek te componeren voor speciale gelegenheden, zoals de herdenking van de Watersnoodramp en de Nationale Viering van de Bevrijding.


In 2017 neemt Eisenga de single en videoclip For Mattia op. Dit stuk schrijft hij op verzoek van de ouders van een jonge vrouw die ervoor koos te sterven. Het is onbedoeld het startpunt voor een razendsnelle carrière als concertpianist. De ontroerende compositie eindigt in 2017 (nr. 53) én 2018 (nr. 49) hoog in de Hart & Ziel Lijst met de volgens luisteraars meest populaire 300 composities van Radio 4.

In April 2019 verscheen zijn eerste solo-plaat bij het vanwege de hoge geluidskwaliteit geroemde fijnproeverslabel TRPTK.

Luisteren op de rand van de tijd. Zo schreef een Frans blog een paar jaar geleden over de muziek van Douwe Eisenga. In al zijn pianomuziek probeert hij een doolhof te maken waar je eigenlijk niet uit wil, zo goed toeven is het op de rand van de tijd.

Over Douwe Eisenga:

David Mitchel, schrijver: Deze muziek is prachtig, vrolijk, transparant en geeft me heimwee naar een plek waar ik nog nooit geweest ben. 

James Fleming, recensent : Eisenga has crafted a record as spacious as the cosmos, a universe stuffed with wonders.
Herman van Veen, theatermaker: Douwe Eisenga’s postminimalistische klanken wisten mij tot diep in mijn botten te raken.
Jurjen Vis, recensent: Zijn muziek is heel toegankelijk en van een gulheid die geen grenzen en einde lijkt te kennen.
Roemeense Radio: De compositie getuigt van een ongekende mystiek. The Flood kan nu al bestempeld worden als een van de grootste composities uit deze tijd.


foto header: Marc Machielse

DATUM 17 januari | 20.30 uur

LOCATIE de zaal

KAARTEN € 15,00