muziek: Muzikale Mo(NU)menten | korendag


Evenementgegevens


Muzikale Mo(NU)menten: Korendag

Ook dit jaar strijkt het regionale festival Muzikale Mo(NU)menten weer neer in de Gelderlandfabriek in Culemborg. Op 8 september is er een Korendag met liefst vier regionale koren plus een bijzondere gast. De toegang is gratis, net als alle andere optredens die de hele maand in het Rivierenland plaatsvinden.

De Korendag wordt om 12.30 uur geopend door een bijzonder koor dat op de valreep aan het programma is toegevoegd. Ad Parnassum Tilburg lijkt op het eerste gezicht een vreemde eend in de Betuwse bijt, maar dat is slechts schijn. Het gezelschap, dat al bijna 40 jaar bestaat, heeft sinds 1997 de Culemborgse dirigent Anthony Zielhorst als muzikaal leider. Ad Parnassum presenteert tijdens het festival enkele recente composities: Dit zijn de bleeke, bleeklichte weken (2019) van Mathilde Wantenaar naar een gedicht van Herman Gorter en Requiescat (2015) van Maurice van Loon naar een gedicht van Oscar Wilde. Ook klinkt een deel uit de religieuze smeekbede  Paraklitikon van Calliope Tsoupaki (1990). Dirigent Zielhorst licht bij elk van de werken toe hoe het koor een dergelijke nieuwe compositie aanpakt bij het instuderen. Ter afronding zingt het koor delen uit Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms.

Vanaf 13 uur betreedt elk heel uur een regionaal koor het podium. Vrouwenkoor Otherwise uit Culemborg met dirigent Roedie Robeer bijt het spits af, om 14 uur gevolgd door Popkoor Zinder uit de Bommelerwaard waar Stef Fennis op de bok staat. Om 15 uur is het de beurt aan de Betuwse vrouwen a-capella groep The New Harvest Singers o.l.v. Sjoerd Jansen terwijl Elstars MuziekTheater uit Tiel met dirigent Hans van Bergen om 16 uur de Korendag afsluit met delen uit The Pirates of Penzance (van Gilbert & Sullivan) en The Phantom of the Opera ( van Andrew Lloyd Webber).

12:30 uur Kamerkoor Ad Parnassum Tilburg o.l.v. Anthony Zielhorst
13:00 uur Vrouwenkoor Otherwise
14:00 uur Popkoor Zinder
15:00 uur The New Harvest Singers
16:00 uur Elstars MuziekTheater

Alle optredens zijn gratis toegankelijk.
Muzikale Mo(NU)menten is een uniek festival waarin – verdeeld over vijf weekenden in september 2017 – concerten plaatsvinden op monumentale locaties door het hele Rivierenland. Iedereen is op zondag 8 september vanaf 12:30 uur welkom voor een muzikaal programma.
Voor het volledige programma van Muzikale Mo(NU)menten kunt u vinden op www.muzikalemonumenten.nl

DATA 8 september  | 12:30 uur

LOCATIE De Zaal in de Gelderlandfabriek

ENTREE gratis