workshop: Boektraining Fotograferen van opname tot afdruk | Eduard de Kam


Evenementgegevens


 

Boektraining Fotograferen van opname tot afdruk

Deze unieke opzet voorziet in een praktische 1-daagse training gebaseerd op het succesvolle boek Fotograferen – Van opname tot afdruk. De training wordt verzorgd door de auteur Eduard de Kam, fotograaf en deskundige op het gebied van digitale fotografische techniek.

DATUM 18 september | 10.00 – 17.00 uur

AANMELDEN website

KOSTEN € 79,99 | koffie, thee, water en lunch zijn inbegrepen

Wat ga je in de training doen?

De training is hands-on aan de hand van het boek. Neem je eigen camera, computer en cardreader mee om volledig mee te kunnen doen, maar je kunt ook toekijken hoe alles toegaat als je geen laptop meeneemt.

Het gaat om de workflow, in de workshop wordt Lightroom Classic CC gebruikt om alles uit te leggen. Adobe Bridge en Photoshop bieden een alternatief, andere programma’s kun je ook gebruiken, maar daar is weinig hulp voor aanwezig bij de training.

Opzet

 1. Introductie.

Het is een zogenaamde ‘ hands-on training ” aan de hand van het boek. Het verdient de aanbeveling om uw eigen camera, laptop en cardreader mee te nemen om volledig mee te kunnen doen. In de boektraining wordt het werken in Lightroom Classic CC als basis gebruikt om alles uit te leggen rondom de workflow.  

 1. De opzet van het systeem

Lightroom is één van de handigste programma’s om uw hele workflow mee te regelen. Eerst de uitleg over hoe het programma werkt. Dan zijn er wat dingen die u zelf aan kunt passen: de interface en de voorkeuren. En als start voor de workflow: Hoe maakt u een opzet van het fotoarchief?

 1. De eerste stappen

Binnen Lightroom kunt u alleen werken met foto’s waarvan het programma weet waar ze staan: ze worden geïmporteerd. U kunt dan meteen vaste informatie toevoegen en als ze in het systeem zitten kunt u nog meer informatie toevoegen om de foto’s later terug te kunnen vinden. Deze manier van organiseren is heel handig in een gestroomlijnde workflow.

 1. Opnames aanpassen

Voor elke foto kunt u een paar vaste correcties instellen, en dan is de witbalans aan de beurt om de gewenste kleur te krijgen. Verder is het belangrijk dat u bescheiden aanpassingen aan de belichting kunt uitvoeren, met het histogram als controlemiddel.

 1. Gedeeltes van een foto aanpassen; hoe en waarom?

Het is ook mogelijk en vaak heel nuttig om delen van een foto anders te bewerken dan de rest, bijvoorbeeld om er extra nadruk op te leggen, of juist om iets minder op te laten vallen. Dat moet zorgvuldig gebeuren zodat het achteraf niet echt opvalt, maar wel effect heeft op het eindresultaat.

 1. Foto’s gebruiken

Wanneer de foto’s gebruikt moeten worden kunt u alle instellingen kiezen waarvan u weet dat ze de kwaliteit positief beïnvloeden. Als u zelf afdrukt heeft u de meeste invloed.

Praktische informatie

Wacht niet te lang en schrijf u nu in. Er kunnen 20 personen aan deze training meedoen en vol = vol!
Stel uw vraag: Vóór de workshop ontvangt u een e-mail met informatie. Daarin krijgt u de mogelijkheid een vraag aan de trainer te stellen, die hij dan in de workshop zal behandelen.
Zelf meenemen: Om er voor te zorgen dat iedereen een aantal overeenkomstige foto’s heeft om tijdens de training mee te oefenen dient elke deelnemer vooraf een aantal foto’s te maken en die mee te nemen. Gelieve dit in het RAW-bestandsformaat op te slaan.

 1. Witbalans oefeningen:
 • Maak deze opname binnen. U maakt minimaal wee opnames.  Eerst van iets wits, bij voorkeur een officieel witbalans target (wit of grijs) maar anders gewoon een wit papier.
 • Dan op dezelfde plek met hetzelfde licht:  Een foto van het door u gekozen onderwerp, bij voorkeur één of meer opnames maken.
 • Maak ook twee opnames buiten en bedenk net wat voor weer en onderwerp u prettig vindt, maar wel onderwerpen met een verschillende overheersende kleur. De camera instellen op AWB.
 1. Belichtingsoefeningen:

Een serie opnames van een onderwerp met een groot verschil tussen licht en donker, met een aantal verschillende belichtingen, waarbij de uitersten zo gekozen zijn dat op de ene het lichtste deel goed belicht is, op de andere de donkerste stukken er mooi helder op staan. Als u de serie vanaf een statief maakt kunnen we er het meeste mee.

De belichting variëren door de sluitertijd te wijzigen, diafragma en scherpstelling gelijk houden in de serie. Voorbeelden:

 • Binnen fotograferen met uitzicht door een raam.
 • Landschap met bewolkte lucht.
 • Zon en schaduw in een smalle straat.

Iedere deelnemer kan een voorbeeld foto opsturen – een RAW-bestand bij voorkeur – die in de workshop gebruikt wordt om te laten zien hoe u die kunt bewerken. Die foto moet uiterlijk een week voor de training bij de docent zijn. Opsturen kan via bijvoorbeeld WeTransfer naar: info@nidf.nl