‘QUARANTAINE SPROOKJES’
Opeens werd het huis een eiland.
Een huis in tweeën gedeeld, met quarantaine tussen bovendijks en benedendijks.
En dan was er ook nog een wolf. Er was een wolf gefilmd in de straat.
Zo blijft iedereen wel binnen ja.
QUARANTAINE SPROOKJES toont recent werk over de periode maart en april 2020.
Om de extreme ervaring van stilte en afstand niet te vergeten is geprobeerd de sfeer van die weken vast te leggen.
De innerlijke “roadmap” en de frustratie van onbereikbaarheid.
De poging tot beheersing wat niet te beheersen valt.
Blader hier door de werken van Ianthe:
afstand en dreiging
inkt en gouache, aquarel potlood op hout, 2020
120x 80 cm
Ik heb hier de innerlijke afstand tussen huizen en de dreiging die de loslopende wolf daaraan bijdroeg, proberen samen te brengen.
Aan de horizon de hoogwerker die werd gebruikt om onze honderdjarige oma voor haar raam te kunnen bezoeken. Ze zat vast in een coronahaard, maar ze heeft het overleefd.
Rapunzel en de blauwe handjes
inkt en gouache op doek, 2020
120×120 cm
Uit het raam hangt een eindeloze vlecht, reikend tot de Deense kustlijn. Tot daar en niet verder: de grens is gesloten. Familie van daar kan niet komen.
op de hoogwerker: de blauwe handjes van mijn zus
Mads
Inkt en gouache op doek, 2017
60×80 cm
Mads was op bezoek uit Noorwegen, aan het begin van de uitbraak.
Aan het einde van zijn bezoek gingen er steeds meer grenzen dicht en werd het toch wel spannend of hij nog wel thuis kon komen.
wolf in de straat
inkt en gouache op doek, 2020
75×115 cm
Ergens eind maart liep er een wolf in de buurt rond, later bleek dat hij ook door onze straat liep. Het was in de tijd dat alles uitgestorven was, waarbij niemand zich op straat waagde.
opeens werd het huis een eiland
muurverf, aquarel potlood op hout, 2020
120×80 cm
12 april 2020, communicatie
muurverf, aquarel potlood op hout
75×115 cm
over Ianthe Elbers
Sinds een paar jaar bezig met de vraag:
als ik als kunstenaar niet maak, laat ik ook niets achter.
Wat wil ik achterlaten?
Dit vormt de basis voor dynastiek werk.
Het creëren van een erfenis bestaande uit essentiële herinneringen.
Huizen waar je gewoond hebt.
Portretten in wonderlijke situaties.
Op een sprookjesachtige manier verbinding zoeken tussen dingen die van belang zijn voor je dynastie,
Het verwerken van knelpunten en er op die manier ook vrede mee hebben. Hoe maakbaar is je eigen leven? je kijk daarop?
En wat heb je totaal niet in de hand maar geef je toch een plek?
De laatste maanden hebben als een katalysator op deze onderwerpen invloed gehad.
Huizen zijn van extreem belang, familie is onbereikbaar of juist enorm dichtbij.
Op veel hebben we geen invloed.
Voor meer informatie over dynastiek werk, ook in opdracht, kun je contact opnemen met
Ianthe Elbers 0621946759
ianthe@tantesfeestje.com
Opening expositie 19 juli jl.
Jesse en Joe over deze werken
Voor de (digitale) exposities van De Gelderlandfabriek zoeken Jesse en Joe naar interessante kunstenaars die pas afgestudeerd zijn. Ze bezoeken regelmatig eindexposities van kunstacademieën en luisteren graag naar kunstenaars en kunstliefhebbers. Voor de exposities in De Gelderlandfabriek zeggen ze kort iets over de werken en de kunstenaar.
Jesse:
Het werk van Ianthe vertelt een persoonlijk verhaal die voor vele mensen herkenbaar is geweest. De drijfveer om schilderijen te maken over juist deze periode van gedwongen afzondering zorgen voor een mooi document van de afgelopen tijd. Ianthe gebruikt verschillende materialen en technieken en laat deze samenkomen op schilderijen. Ze schildert details van de schilderijen op hout, zaagt deze uit, en bevestigt dat weer op het doek. Daardoor ontstaat een gelaagdheid die haar werk uniek maakt. Met haar verfijnde techniek maakt de kunstenaar werken die realistische details hebben in een landschap waarin ze de verf wat meer zijn eigen gang laat gaan. Het is werk dat zich het beste laat bekijken door er met je neus bovenop te staan. Kom dus vooral eens een keertje langs in de Gelderlandfabriek!
Joe:
Ianthe’s werken tonen artistieke momentopnames die persoonlijk en tegelijkertijd toegankelijk zijn. Herkenbare situaties, met een eigen uitdrukking, gevat in een groter geheel. Gemaakt in de periode van lockdown, met een scherpe blik op de afstand tussen mensen, komen ook de kleine, bijzondere momenten naar voren. Momenten die ook in een lockdown, de moeite waard zijn om te ervaren en zo hun weg vinden in de kunsten.
Digitale exposities in De Gelderlandfabriek
De Gelderlandfabriek is een voormalig meubelfabriek, die na een periode van kraak, legalisering en verbouwing, een plek is geworden voor betaalbare ateliers en flexwerkplekken, in combinatie met een theater- en muziekpodium en een restaurant. De exposities zijn voor ons een manier om te laten zien waar de kunstenaars in het pand voor staan. Mensen van het proces, de lange adem. Mensen die weten dat creatie iets is dat zijn eigen regels en wetten kent, iets waarin tijd en aandacht een andere rol spelen. De identiteit die wij uitstralen is er eentje van het experiment, de zoektocht naar het vinden van een persoonlijke taal in het vertellen van je verhaal.
Door de tijdelijke stop op evenementen konden onze exposities tijdelijk niet worden bezocht in De Gelderlandfabriek. In deze periode hebben we digitale exposities in het leven geroepen. Jonge, pas afgestudeerde kunstenaars krijgen met een expositie bij De Gelderlandfabriek de kans om op toegankelijke wijze een breed publiek te bereiken. Met de digitale exposities kunnen we ook in de toekomst bijdragen aan deze doelstelling en een online archief aanleggen van kunstenaars die bij ons hebben geëxposeerd.
Wil je meer weten over één van de werken in de expositie, of lijkt het je als pas afgestudeerde kunstenaar interessant om bij ons te exposeren? Neem dan contact op met Jesse Smale.