de Gelderlandfabriek

expo Kassandra Wolda


De tentoonstelling bestaat uit 2 schilderijen in olieverf, paneeltjes in acryl en een houtskooltekening.

” Ik probeer in mijn werk dingen helder te krijgen. Dat kan door de bewuste relatie die je aan gaat met het onderwerp als je begint met schilderen. Het werkt als een soort verliefd zijn. Vooral in de schilderijen waar ik een langere periode aan werk nodig ik verdieping uit nadat ik start met: volgens mij gaat het hier nu over. Onderweg en dankzij het schilderen kunnen er lagen van betekenis ontstaan. Ik meen dat de werken, één keer af, een soort van geladen zijn met iets universeels dat voelbaar kan zijn wanneer je er voor staat. Er klopt iets.
Daarnaast hou ik enorm van het schilderen en vind het heerlijk wanneer de verf verf kan blijven én tegelijk trefzeker en realistisch verbeeldt.”

De serie paneeltjes in acrylverf vormen samen een 6-luik. Het werk is een reactie op het citaat: “De meedogenloze vragen van deze tijd vragen om rebellie, maar ook om liefde en schoonheid.” van Peter Rombouts.
Kassandra: “De beelden vond ik online, door ze op te merken, samen te brengen, te manipuleren en daarna te schilderen probeerde ik te onderzoeken zonder te concluderen wat het betekent om tegen de richting in lief te hebben.”

Lees hier het hele interview met Peter Rombouts uit Trouw:
https://www.trouw.nl/religie-filosofie/danser-en-organisatiedeskundige-peter-rombouts-wil-tegen-de-richting-in-liefhebben~b3832e590/

opening 9 juli j.l.


Blader hier door de werken van Kassandra:

‘Marieke’ 2017
olieverf op doek, 100 x 80 cm

‘Rosemarie’ 2020
olieverf op doek, 100 x 80 cm

‘Kunnen we ook tegen de richting in liefhebben? 1’ 2021
acryl op paneel, 33 x 16 cm

‘Kunnen we ook tegen de richting in liefhebben? 2’ 2020
acryl op paneel, 33 x 16 cm

‘Kunnen we ook tegen de richting in liefhebben? 3’ 2021
acryl op paneel, 33 x 16 cm

‘Kunnen we ook tegen de richting in liefhebben? 4’ 2021
acryl op paneel, 33 x 16 cm

‘Kunnen we ook tegen de richting in liefhebben? 5’ 2021
acryl op paneel, 33 x 15 cm

‘Kunnen we ook tegen de richting in liefhebben? 6’ 2021
acryl op paneel, 33 x 16 cm

‘Kraanvogels”
houtskool op papier, 62 x 100 cm


over Kassandra Wolda

Kassandra Wolda werkt als beeldend kunstenaar in de Gelderlandfabriek. In 1996 studeerde ze af aan de Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens in Kampen, het huidige Artez. Tijdens haar academietijd ontdekte ze dat ze zichzelf het preciest uitdrukt wanneer ze schildert. Met de verf als materiaal. Vooral het schilderen van mensen boeide haar, hoe een schilderij iets kan uitdrukken van iemands zijn. Het werk dat ze nu autonoom maakt is vaak zeer persoonlijk, verschillende elementen symboliseren samen verworven inzichten.


Jesse en Joe over deze werken

Voor de (digitale) exposities van De Gelderlandfabriek zoeken Jesse en Joe naar interessante kunstenaars die pas afgestudeerd zijn. Ze bezoeken regelmatig eindexposities van kunstacademies en luisteren graag naar kunstenaars en kunstliefhebbers. Voor de exposities in De Gelderlandfabriek zeggen ze kort iets over de werken en de kunstenaar.

Jesse:   

De schilderijen van Kassandra zijn zorgvuldig opgebouwde werken. De werking van het licht weet Kassandra op een meesterlijke manier om te zetten in kleur.
De twee portretten die geëxposeerd zijn verbeelden vrouwen die voor haar een bijzondere kracht bezitten. De serie kleine schilderijen zijn gemaakt naar aanleiding van een interview met Peter Rombouts, de boodschap van dat interview inspireerde haar om deze werken te maken.
De houtskooltekening verbeeldt een paar kraanvogels dat samen een ei in hun nest bewaakt. Het ei dat symbool staat voor hoop en leven.  

Joe:

Kassandra gaat met grote aandacht voor het doek te werk en toont een gestileerde precisie in de details. De twee oudere werken in de zomerexpositie laten dit sterk zien. De vrije associaties die verwerkt zijn in de doeken, geven er een magisch gehalte aan, waarbij de neiging om te blijven kijken blijft bestaan, door lagen van betekenis heen. 

In de nieuwste werken zien we een snellere werkwijze, die zeker niet afdoet aan het detail of de precisie waarmee ze geschilderd zijn. De onderwerpen die naar voren komen, ogen als snapshots uit het nieuws of van social media, zoals we die allemaal goed kennen. Het afgelopen jaar kwam dat onder een vergrootglas te liggen en zaten we af en aan veel thuis, met deze beelden op ons netvlies, zonder te kunnen reageren. Anders dan de snapshots, bieden de schilderijen ervan een perspectief op hoe het is om deze beelden te zien. Ze geven de toeschouwer een kans tot reflectie, maar ook om te zoeken naar de eigen ervaring en associaties. Als geheel bieden de nieuwe werken een kijk op hoe we ons als mensen verhouden tot beelden en hoe we ons verhouden tot elkaar.


Digitale exposities in De Gelderlandfabriek

De Gelderlandfabriek is een voormalig meubelfabriek, die na een periode van kraak, legalisering en verbouwing, een plek is geworden voor betaalbare ateliers en flexwerkplekken, in combinatie met een theater- en muziekpodium en een restaurant. De exposities zijn voor ons een manier om te laten zien waar de kunstenaars in het pand voor staan. Mensen van het proces, de lange adem. Mensen die weten dat creatie iets is dat zijn eigen regels en wetten kent, iets waarin tijd en aandacht een andere rol spelen. De identiteit die wij uitstralen is er eentje van het experiment, de zoektocht naar het vinden van een persoonlijke taal in het vertellen van je verhaal.

Door de tijdelijke stop op evenementen konden onze exposities tijdelijk niet worden bezocht in De Gelderlandfabriek. In deze periode hebben we digitale exposities in het leven geroepen. Jonge, pas afgestudeerde kunstenaars krijgen met een expositie bij De Gelderlandfabriek de kans om op toegankelijke wijze een breed publiek te bereiken. Met de digitale exposities kunnen we ook in de toekomst bijdragen aan deze doelstelling en een online archief aanleggen van kunstenaars die bij ons hebben geëxposeerd.

Wil je meer weten over één van de werken in de expositie, of lijkt het je als pas afgestudeerde kunstenaar interessant om  bij ons te exposeren? Neem dan contact op met Jesse Smale of Joe Odding.