de Gelderlandfabriek

expo Miriam Hup

Afstudeerder Miriam Hup kreeg in december 2020 een knieoperatie, waardoor ze een tijd bedlegerig was. Met haar polaroidcamera begon ze de dingen om haar heen te fotograferen, om zo het contact met de buitenwereld niet te verliezen. Zo transformeerde ze dagelijkse elementen tot haar eigen droomwereld. Het resultaat is vastgelegd in de publicatie A Polaroid Diary en wordt in de expositie getoond in fotoprints op MDF. De wandsculptuur Have you ever wondered why an orange is the size it is? is ook het resultaat van het recontextualiseren van haar omgeving tijdens de periode die ze in haar bed doorbracht.



Over Miriam Hup

Miriam Hup  is een kunstenaar uit Amsterdam. 

​Studeerde in 2021 af aan St. Joost School of Art & Design Den Bosch.

artist statement:

“Wat gebeurt er als mijn verbeelding het overneemt binnen de muren van mijn eigen huis?
Geïnspireerd door elementen uit het dagelijks leven, zoek ik naar beelden die ik transformeer met kinderlijke verbeeldingskracht en verwondering. Ik vergroot, hercontextualiseer en voeg onkarakteristieke elementen toe om mijn eigen surrealistische droomwereld te vertegenwoordigen.”

‘’Het beeld van je huis verandert zodra je voor lange tijd in bed ligt. Het kan de meest saaie en toch inspirerende plek zijn. Vorig jaar werd ik geopereerd aan mijn knie, waardoor ik vier maanden in bed heb gelegen. Om hieraan te ontsnappen, transformeerde ik elementen uit het dagelijks leven in mijn eigen droomwereld. Door de lens van mijn Polaroid camera ben ik op ontdekkingsreis gegaan tussen de muren van mijn eigen huis.’’

Vaak gedreven door vragen, ontdekt Miriam Hup haar omgeving met kinderlijke fantasie. Door middel van de context te veranderen en ongewone elementen toe te voegen zoekt ze naar beelden die zweven tussen het reële en het surreële. Met het gebruik van analoge fotografie en materialen als textiel of keramiek creëert ze haar eigen dromerige wereld.

Jesse en Joe over deze werken

Voor de (digitale) exposities van De Gelderlandfabriek zoeken Jesse en Joe naar interessante kunstenaars die pas afgestudeerd zijn. Ze bezoeken regelmatig eindexposities van kunstacademies en luisteren graag naar kunstenaars en kunstliefhebbers. Voor de exposities in De Gelderlandfabriek zeggen ze kort iets over de werken en de kunstenaar.

Jesse:   

Het werk van Miriam Hup kenmerkt zich door de diversiteit waarin zij haar ideeën vormgeeft. De polaroidfoto’s die Miriam maakt zijn momentopnames waarbij ze intuïtief te werk gaat. Kenmerkend bij deze werken is dat ze vaak haar eigen beeltenis gebruikt en dat ze vaak met close ups werkt. Ook de kleuren geven de foto’s een persoonlijke signatuur. Je kan ze als een soort fotodagboek zien, helemaal duidelijk wordt dat wanneer je haar boek bekijkt. Deze ligt ter inzage bij de balie en is ook te koop. Naast haar fotowerk maakt Miriam ook ruimtelijk werk: Te zien tijdens de expo is een wandsculptuur, een uitvergroting van een net sinaasappels. Ook exposeert ze een wandkleed. Alles bij elkaar divers werk maar toch overduidelijk een samenhangend geheel.  

Joe:

In de werken van Miriam zien we speelse, spontane elementen die samen een verhaal vertellen, laverend tussen het realisme van wat we zien en het surrealisme van wat ook zou kunnen zijn. De werken scheppen een gevoelsmatige sfeer, die de toeschouwer verleidt om te blijven kijken. Het driedimensionale werk Oranges is door het uitvergroten en uitvoeren in andere materialen zowel contemplatief en vervreemdend, als beladen met een beetje humor. Het werkt samen met de ruimte en Miriams fotografische werken.


Digitale exposities in De Gelderlandfabriek

De Gelderlandfabriek is een voormalig meubelfabriek, die na een periode van kraak, legalisering en verbouwing, een plek is geworden voor betaalbare ateliers en flexwerkplekken, in combinatie met een theater- en muziekpodium en een restaurant. De exposities zijn voor ons een manier om te laten zien waar de kunstenaars in het pand voor staan. Mensen van het proces, de lange adem. Mensen die weten dat creatie iets is dat zijn eigen regels en wetten kent, iets waarin tijd en aandacht een andere rol spelen. De identiteit die wij uitstralen is er eentje van het experiment, de zoektocht naar het vinden van een persoonlijke taal in het vertellen van je verhaal.

Door de tijdelijke stop op evenementen konden onze exposities tijdelijk niet worden bezocht in De Gelderlandfabriek. In deze periode hebben we digitale exposities in het leven geroepen. Jonge, pas afgestudeerde kunstenaars krijgen met een expositie bij De Gelderlandfabriek de kans om op toegankelijke wijze een breed publiek te bereiken. Met de digitale exposities kunnen we ook in de toekomst bijdragen aan deze doelstelling en een online archief aanleggen van kunstenaars die bij ons hebben geëxposeerd.

Wil je meer weten over één van de werken in de expositie, of lijkt het je als pas afgestudeerde kunstenaar interessant om  bij ons te exposeren? Neem dan contact op met Jesse Smale of Joe Odding.