de Gelderlandfabriek

expo Thijs Segers

“Verlaten parken in fletse grijstinten, uitgedroogde zonnebloemvelden, bijna post-apocalyptische landschappen in giftige gelen en droge okers. De schilderijen roepen een eigentijdse herinnering op aan iets wat al lang geleden voorbij is gegaan. Op zoek naar betekenis in het schilderproces zelf, werk ik met de materialiteit van de tussenruimte. Ik koester het onaffe en het niet weten, het in beweging zijn in zowel letterlijke als metaforische zin. De werken beginnen onderweg, met camera en potlood schets ik werkelijke plekken. Door me later te distantiëren van de emotie van die plekken, ontstaan er nieuwe plaatsen in de schilderijen; een beeld dat loskomt van zijn oorsprong en zijn letterlijke voorstelling overstijgt.”

Blader hier door de werken van Thijs:

The golden eternity 
55×50 cm

Het laatste Liessents vertelsel  24x30cm

Pacific St.

Pacific St. 
200x150cm (2019)

Domesticación

Domesticación 
200x160cm (2020)

Ode aan het dode hert

Ode Aan het Dode Hert 
170x155cm (2018)


over Thijs Segers

Thijs Segers heeft als levensmotto: ‘Ik verf tot ik sterf’. Kunst zit in zijn vezels zoals hij ook wel aangeeft. Hij  heeft een partytent neergezet in zijn nieuwe atelierruimte om er in alle rust te kunnen schilderen. „Ik heb liefde voor de verf. Ook het ambachtelijke deel. Ik wil als een timmerman iets opbouwen.”

Het gaat Thijs Segers in al zijn grotere en kleinere werken niet om de mens.  „Het gaat mij om alles behalve de mens. De mens verklaar ik dood”, stelt hij. „Mensen zijn onherkenbaar bij mij. Of ik schilder ze van achteren. Of ik laat ze helemaal weg. Het gaat mij om plekken, de leegte en tijdloosheid ervan. Plekken waar je aan voorbij lijkt te kijken. De plek is altijd de hoofdpersoon in mijn schilderijen. Ik doe veel inspiratie op in de natuur en welke invloed de mens daar op heeft. Nee, het zijn geen fijne schilderijen. Het mag schuren. Het gevoel van eenzaamheid en de acceptatie daarvan is het enige menselijke aspect in mijn werken.”


opening expositie 4 februari jl.


Jesse en Joe over deze werken

Voor de (digitale) exposities van De Gelderlandfabriek zoeken Jesse en Joe naar interessante kunstenaars die pas afgestudeerd zijn. Ze bezoeken regelmatig eindexposities van kunstacademies en luisteren graag naar kunstenaars en kunstliefhebbers. Voor de exposities in De Gelderlandfabriek zeggen ze kort iets over de werken en de kunstenaar.

Jesse:
Thijs Segers schildert landschappen. De plekken die afgebeeld worden zijn alledaags en geven je een filmisch gevoel. In het grote schilderij Pacific st. zien we een vrouw met een doek over haar hoofd geknield op een grasveld in een stadspark. Je krijgt het idee een toevallige voorbijganger te zijn. Het andere grote schilderij toont een hekwerk met daarop een grote papegaai, meer een snapshot. De techniek van schilderen is heel virtuoos, er wordt een verhaal verteld in verf. Het verhaal van een schilder in zijn zoektocht naar waarachtigheid.  Het werk dat hij in De Gelderlandfabriek exposeert is te bezichtigen op afspraak en hangt tot 18 april.

Joe:
Thijs Segers kiest zijn onderwerpen met een scherpe visie, terwijl ze wel spontaan blijven. Het proces van tekenen dat aan de werken vooraf gaat, geeft ruimte voor associaties die ook de kijker kan delen. De werken van Thijs hebben een ongedwongen karakter in de manier waarop ze geschilderd zijn. Zo krijgt de verf op het doek zijn eigen rol en is ook de dynamiek van het schilderproces terug te zien op het doek. Lege ruimte, en een schijnbaar onafgemaakte kwaststreek zorgen hier voor mogelijkheden om verder te denken en verder te kijken.


Digitale exposities in De Gelderlandfabriek

De Gelderlandfabriek is een voormalig meubelfabriek, die na een periode van kraak, legalisering en verbouwing, een plek is geworden voor betaalbare ateliers en flexwerkplekken, in combinatie met een theater- en muziekpodium en een restaurant. De exposities zijn voor ons een manier om te laten zien waar de kunstenaars in het pand voor staan. Mensen van het proces, de lange adem. Mensen die weten dat creatie iets is dat zijn eigen regels en wetten kent, iets waarin tijd en aandacht een andere rol spelen. De identiteit die wij uitstralen is er eentje van het experiment, de zoektocht naar het vinden van een persoonlijke taal in het vertellen van je verhaal.

Door de tijdelijke stop op evenementen konden onze exposities tijdelijk niet worden bezocht in De Gelderlandfabriek. In deze periode hebben we digitale exposities in het leven geroepen. Jonge, pas afgestudeerde kunstenaars krijgen met een expositie bij De Gelderlandfabriek de kans om op toegankelijke wijze een breed publiek te bereiken. Met de digitale exposities kunnen we ook in de toekomst bijdragen aan deze doelstelling en een online archief aanleggen van kunstenaars die bij ons hebben geëxposeerd.

Wil je meer weten over één van de werken in de expositie, of lijkt het je als pas afgestudeerde kunstenaar interessant om  bij ons te exposeren? Neem dan contact op met Jesse Smale of Joe Odding.