de Gelderlandfabriek

expo Mitchel Peters


‘’Je kan nooit meer een veld vol bloemen zo vrolijk tekenen als voorheen, want je weet dat je er hooikoorts van krijgt. Je voelt nooit meer hetzelfde onschuldige enthousiasme als wanneer je voor het eerst een trein zag, want je reist er nu elke dag mee. En je icoon Woody uit Toy Story is nu niets meer dan een Meme.’’

In zijn werk probeert Mitchel Peters (Oss, 1997) het gevoel van onschuld, wat helaas al lang geleden verloren is, te heroveren. De werken (schilderijen en sculpturen) bestaan voornamelijk uit fragmenten uit het heden en verleden, welke gecombineerd een beeld of gemoedstoestand trachten te creëren waarbinnen onschuld herwonnen en herbeleefd zou kunnen worden. Dit desperate verlangen naar het onbeschreven verleden, waar geen vooraf verkregen kennis of ervaring aanwezig is, resulteert in werken die deze tragische zoektocht en worsteling representeren.

Het pad naar het elimineren van enig vooraf verworven kennis, vindt zichzelf terug in de palimpsestische gelaagdheid van de werken. De kijker wordt uitgenodigd om op eigen initiatief de fragmenten binnen de werken te verbinden en, wanneer dit op een open en speelse manier gebeurt, daarvoor beloond zal worden.


Blader hier door de werken van Mitchel:

Speedrunning It Like Lemmy
(Mixed Media on Canvas)

shy guy box side1

Ozzy Don’t Sue Me 
(77x53x30 cm, Mixed Media on Canvas)

Trading Breadcrumbs
(155×147 cm, Mixed Media on Canvas)

Playing Games Crying
(113×79 cm, 2020, Mixed Media on Canvas)

Archontic Sediments Walland Shy Guy Box

Glory Stomper
(2020, mixed media)

The Al Kharid Gate
(135x98x30 cm, Mixed Media on Canvas)


over Mitchel Peters

Mitchel Peters (1997) is een kunstenaar uit Oss en studeert in 2020 af aan Base for Experiment Art and Research (BEAR) Fine Art bij Artez Arnhem. In zijn werk onderzoekt hij de mogelijkheid om onschuld te herwinnen. Hij verlangt naar het kinderlijke en het onschuldige; die niet meer kan worden bereikt, maar waarover we kunnen praten door middel van “de lach”. Deze “lach” zal ook door velen worden opgeroepen wanneer ze het werk voor de eerste keer zien. Terwijl de ene persoon kan lachen uit een perceptie van vreugde voor iets totaal nieuws en verrassends, iets bijna onwerkelijks, kan de ander uit pure walging lachen om het lelijke ontwerp. Er is een zeker gevoel van tragedie en ongemak in het werk dat verband houdt met het wegwerken van vooraf verworven kennis of aannames, en het niet kunnen terugkeren naar het ongerepte en ongeschreven verleden. Mitchels beeldtaal bestaat uit geconstrueerde ‘samples’ uit het verleden en heden; die, wanneer ze worden gecombineerd, proberen dit gevoel van onschuld opnieuw te beleven.


Opening expositie 6 december jl.


Jesse en Joe over deze werken

Voor de (digitale) exposities van De Gelderlandfabriek zoeken Jesse en Joe naar interessante kunstenaars die pas afgestudeerd zijn. Ze bezoeken regelmatig eindexposities van kunstacademies en luisteren graag naar kunstenaars en kunstliefhebbers. Voor de exposities in De Gelderlandfabriek zeggen ze kort iets over de werken en de kunstenaar.

Jesse:

Het werk van Mitchel Peters bestaat uit beelden en schilderijen. De beelden bestaan uit metalen constructies met  kleitabletten. De tabletten zijn reliefs die gevormd zijn door voorwerpen die de kunstenaar in de natte klei drukte. Deze voorwerpen hebben een speciale band met de kunstenaar. Ze vormen een herinnering aan een persoonlijke geschiedenis. In zijn schilderijen zijn deze herinneringen ook verwerk in een meer experimentelere vorm. Scoreformulieren uit zijn favoriete game in combinatie met een vlag van zijn favoriete band uit die tijd symboliseren een gevoel van weemoed over het verliezen van onschuld.

Joe: Bijzonder aan de werken van Mitchel Peters is dat ze met persoonlijke ervaringen een breder perspectief geven op ontwikkelingen in de hedendaagse cultuur en maatschappij. De aspecten die terugkeren in het werk van Mitchel hebben een persoonlijke geschiedenis, die een relatie aangaan met het grotere geheel waar de toeschouwer onderdeel van is. Zo ontstaat de mogelijkheid om als toeschouwer een persoonlijke reis te maken door de werken en eigen verbanden en associaties verder te onderzoeken. De zoektocht naar verloren onschuld zal voor veel mensen als een bekend thema klinken. De werken bieden een mogelijkheid om de waarde en inhoud van deze verloren onschuld te onderzoeken en iets ervan te delen. Het mooiste vind ik nog dat dit niet alleen voor de toeschouwer hoeft te gelden, maar ook terug te zien is in het maakproces.


Digitale exposities in De Gelderlandfabriek

De Gelderlandfabriek is een voormalig meubelfabriek, die na een periode van kraak, legalisering en verbouwing, een plek is geworden voor betaalbare ateliers en flexwerkplekken, in combinatie met een theater- en muziekpodium en een restaurant. De exposities zijn voor ons een manier om te laten zien waar de kunstenaars in het pand voor staan. Mensen van het proces, de lange adem. Mensen die weten dat creatie iets is dat zijn eigen regels en wetten kent, iets waarin tijd en aandacht een andere rol spelen. De identiteit die wij uitstralen is er eentje van het experiment, de zoektocht naar het vinden van een persoonlijke taal in het vertellen van je verhaal.

Door de tijdelijke stop op evenementen konden onze exposities tijdelijk niet worden bezocht in De Gelderlandfabriek. In deze periode hebben we digitale exposities in het leven geroepen. Jonge, pas afgestudeerde kunstenaars krijgen met een expositie bij De Gelderlandfabriek de kans om op toegankelijke wijze een breed publiek te bereiken. Met de digitale exposities kunnen we ook in de toekomst bijdragen aan deze doelstelling en een online archief aanleggen van kunstenaars die bij ons hebben geëxposeerd.

Wil je meer weten over één van de werken in de expositie, of lijkt het je als pas afgestudeerde kunstenaar interessant om  bij ons te exposeren? Neem dan contact op met Jesse Smale of Joe Odding.