de Gelderlandfabriek

fair practice ten tijde van Corona maatregelen

Aan het begin van de pandemie, tijdens de eerste lockdown, hebben we erg genoten van het maken van de serie Niet Afgelast.
Iedereen die daar aan mee werkte deed dat zonder betaling. Het bij elkaar brengen van de artiesten, de ontmoeting en uitwisseling met hen, de uitdaging van het streamen, alles was erg voedzaam. In onderling vertrouwen ontstaat duurzaamheid. Met de opgedane ervaring wordt nog steeds verder gewerkt. Deze investering was voor iedereen zinvol en past in onze langere termijn visie. Maar dit doe je een volgende keer pas weer wanneer je iedereen passend kan belonen. Voor het merendeel van de artiesten geldt dat zij zelfstandig werken. Wij streven ernaar hen een gage te betalen die fair is voor de artiest en tegelijkertijd niet leidt tot verschraling van het aanbod doordat de programmering niet meer is te bekostigen.
Dit leidt, helaas nog steeds, tot vele verplaatsingen en sommige afgelastingen. Met 30 gasten (of twee sessies van 30 bezoekers) is het financieel gewoon niet rendabel.
Wij willen nu en na deze periode van maatregelen een eerlijke, duurzame en transparante bedrijfsvoering en respectvol, solidair en in vertrouwen met elkaars belangen rekening houden. Omdat volgens ons de creativiteit en zeggingskracht van makers de kern vormen van de maatschappelijke behoefte waarin wij willen voorzien.