Amnesty Culemborg: Thema-avond Oeigoeren

Amnesty Culemborg: Thema-avond Oeigoeren

do 21 september 2023

Tickets   Event

20230806 Oeigoer met vlag op gezichtAanleiding van deze avond is de indrukwekkende documentaire ‘Verdrukt en vergeten’ van Ouiam El Ousdad over de ernstige mensenrechtenschendingen van het Oeigoerse volk door de Chinese overheid. Ouiam heeft deze confronterende documentaire gemaakt als eindexamenwerkstuk 6-VWO op O.R.S. Lek en Linge in Culemborg. Ze heeft met deze documentaire de Nescioprijs 2023 gewonnen van de Radboud Universiteit te Nijmegen. Ook heeft deze documentaire veel aandacht gekregen in de media, zoals de Gelderlander en de Culemborgse Courant. Met deze documentaire belicht ze de genocide op de Oeigoeren en stelt daarbij de vraag:  Wat is onze rol in deze kwestie en op welke manier hebben wij de plicht om hier iets aan te doen?

Na het zien van de documentaire is Amnesty Culemborg tot de conclusie gekomen dat deze kwestie meer aandacht verdient en daarom organiseren we deze bijeenkomst.

Na het tonen van een samenvatting van de documentaire van Ouiam laten we ook een korte video zien met het verhaal  van een Oeigoerse vrouw, Quelbinur Sidik, die het slachtoffer is geworden van mensenrechtenschendingen. Naast dat Ouiam zelf aanwezig is, wordt ook medewerking verleend door Ahmedjan Kasim, een Oeigoerse vluchteling die in Nederland woont en schrijver van het boek ‘de Oeigoerse droom‘ en Stijn Deklerck, de Chinaspecialist van Amnesty Nederland. Aanwezigen hebben ruim gelegenheid vragen te stellen. Het panelgesprek wordt geleid door André van Bruggen, docent van Lek & Linge.

U bent welkom vanaf 19.00 uur. U kunt kennisnemen van informatie over dit Oeigoerse volk en luisteren naar Oeigoerse muziek. Om 19.30 uur begint de bijeenkomst en wordt uiterlijk om 22.00 uur afgesloten. Daarna is gelegenheid om met een hapje en drankje na te praten en naar Oeigoerse muziek te luisteren.

Aanmelden voor de thema-avond is niet noodzakelijk, maar wordt op prijs gesteld. We kunnen dan hiermee dan in de voorbereiding rekening houden.

  21 september 2023
  Deur open: 19:00 uur
  Aanvang: 19:30 uur
  de zaal
  Entree: gratis!

Tickets   Event