de Gelderlandfabriek

Voorstellingen met STIP in de Gelderlandfabriek

Nieuw! Stip-voorstellingen in Rivierenland.
Ontdek nieuw talent. Bezoek een voorstelling die je mischien nog niet op je lijstje had staan, maar die je zeker gaat verrassen. En betaal ervoor wat jij kan betalen of wat je het waard vindt. Zes podia in Rivierenland slaan de handen ineen en presenteren frisse, onverwachte, andere en gedurfde voorstellingen. Stip-voorstellingen. Voor iedereen.

Je bent welkom, er zit vast iets tussen voor jou. En maak je geen zorgen over de prijs, want you pay what you can. Met STIP zit je goed. Met STIP kijk je verder.

ZA 23 SEPTEMBER – 20:00 UUR
DAS AUDIO COMBO

Met OffTrack wordt een vaste avond op de agenda van de Gelderlandfabriek geclaimd en omgedoopt tot terugkerend underground popfeest. We trappen af met de rauwe soul, gospel en rock & roll van DAS AUDIO COMBO dat ongegeneerd het pleintje op zal knallen met een geluid dat klinkt als een warm bad. Vintage en intens.

DO 28 SEPTEMBER – 20:00 UUR
Temper + In Between + Misslightenment

Eén dag voordat de Nederlandse dansdagen losbreken in Maastricht hebben wij 5 prachtige dansperformances op onze vloer. Laat je verrassen door de nieuwe generatie choreografen en dansers die de komende jaren ons danslandschap mede vorm gaan geven.

DO 5 OKTOBER – 20:00 UUR
ANNET

Een monoloog over leven en dood en daar tussenin. Gespeeld door Bas Keijzer.

Beeldend kunstenaar Béla Teiwes komt over haar werk vertellen en hoe ze de invloed van moederschap daarin toelaat. Aansluitend trakteert choreografe en tapdanseres Janne Eraker met haar Ensemble op grensverleggende tapdans. Zeer de moeite deze Evening en toegankelijk dankzij pay what you can.

DO 23 NOVEMBER – 20:30 UUR
BLUES @ THE FACTORY

Blues@ the Factory is here to stay. Samen met For the Road zetten we weer elke 4e donderdag van de maand blues op ons podium.

VR 1 DECEMBER – 20:00 UUR
PUINBAL

Sounds Like Juggling heeft een heel nieuw genre uitgevonden: muziek maken dóór te jongleren. Beats met zelfgebouwde shakerballen en bonkende jerrycans, bodypercussie als een bal in de lucht is en een hand even vrij heeft. Walsen met tikkende metalen buizen, dansen met een berg kartonnen dozen. Zo heb je jongleren nog nooit gehoord!

VR 8 MAART – 20:00 UUR
META-MOE

Na het succes van Fringe Award-winnaar Great People en de bejubelde CRYBABY duikt het aanstormend all-round maak-duo Emma Buysse en Luna Joosten in de wereld van het all-inclusive resort. Verwacht een komisch, vlijmscherp en puntig duet met Emma, Mark Kraan en mascotte Bollo de Beer in een White Lotus-achtige setting.

ZA 16 MAART – 21:00 UUR
NACHT VAN DE FILM

Stap in dit kleurrijk vormenpalet van prikkelende film en installatie en ontdek wat zich nog weet te verbergen.

DO 23 MEI – 20:30 UUR
BLUES @ THE FACTORY

Blues@ the Factory is here to stay. Samen met For the Road zetten we weer elke 4e donderdag van de maand blues op ons podium.

ZA 1 JUNI – 20:00 UUR
OFF TRACK

Met OffTrack willen we een vaste avond op de agenda van de Gelderlandfabriek claimen en omdopen tot terugkerend underground popfeest. Avonden waarmee de juiste balans is gevonden tussen nieuwe alternatieve en underground muziek en een poppy feel.

DO 20 JUNI – 19:30 UUR
AN EVENING AT THE FACTORY

Onder de naam ‘an Evening at the Factory’ organiseren we een maandelijkse artist meetup. Verwacht kwalitatieve, vernieuwende en soms verwarrende programmering die stimuleert, inspiratie en horizonverbreding biedt en aanknopingspunten geeft voor een inhoudelijk gesprek nadien.

REGIO • De zes cultuurpodia in Rivierenland slaan de handen ineen. Onder de noemer STIP presenteren ze nieuwe voorstellingen.

Ze hebben elkaar gevonden, De Poorterij in Zaltbommel, Theater Heerenlogement in Beusichem, Cultuurbedrijf Tiel, De Pluk in Geldermalsen en De Gelderlandfabriek en De Fransche School, beiden in Culemborg. 

Een samenwerking van zes cultuurpodia die voortvloeit uit het regionaal plan ‘Inspirerend Rivierenland’ van de betrokken gemeenten. Dit gaat van start met ingang van seizoen 23/24. De podia beloven betaalbaar theater voor iedereen.

Ogenschijnlijk verschillen de podia veel, maar ze hebben hetzelfde doel en dezelfde opdracht; hun podium nog toegankelijker maken en meer inwoners van Rivierenland laten genieten van kunst en cultuur.

Divers programma

Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is het volgens de vertegenwoordigers van de podia niet: “Niet alle inwoners hebben interesse in ons huidige aanbod en voor een aantal publieksgroepen is de gang – om welke redenen dan ook – naar een theater (nog) niet vanzelfsprekend.”

In hun verklaring zeggen ze: “Wij hechten groot belang aan een divers programma van goede kwaliteit voor een breed publiek. Enerzijds willen we ons bestaande publiek aan ons blijven binden door kwaliteit en variatie te bieden, daarnaast willen wij samen ons inzetten voor potentieel nieuw publiek. Eén van de drempels die mensen mogelijk ervaren, is de financiële drempel. Voor een theaterkaartje betaal je al snel twintig tot dertig euro en dat is zeker in deze tijd voor veel mensen veel geld. Dankzij steun van de provincie en alle gemeentes halen we met de STIP-voorstellingen de financiële drempel volledig weg.”

Pay what you can 

De podia presenteren daarom het zogenaamde ‘pay what you can’ principe. Wie weinig te besteden heeft, betaalt weinig en wie meer kan missen, is iets royaler.

Grote namen van morgen

Met STIP willen de zes podia een theaterwereld scheppen waarin ruimte en aandacht is voor alle inwoners; ongeacht cultuur, achtergrond, geloof, persoonlijke visie of beperking. Ze presenteren daarvoor een gevarieerd aanbod van cabaret, comedy, muziek, dans en toneel. Jonge makers, nieuwe talenten, actuele voorstellingen. 

Ontdekken

De podia: “Met een STIP-voorstelling gaat de bezoeker iets nieuws ontdekken. Het zijn altijd getalenteerde artiesten, vaak nog aan de start van hun carrière, met originele voorstellingen die mensen laten lachen, die ontroeren, verrassen of aan het denken zetten. De grote namen van morgen willen wij vandaag aan ons publiek presenteren.”