Ensemble Extra Ordinair + Ilja Komarov & Trixa Arnold

Ensemble Extra Ordinair + Ilja Komarov & Trixa Arnold

do 19 mei 2022

Tickets   Event

*LET OP! Deze voorstelling is verplaatst van 18 november naar 20 januari naar 19 mei vanwege coronamaatregelen. Kaartjes blijven gewoon geldig.

De artist meetup van de Gelderlandfabriek:
Elke maand betreden 1 of 2 kunstenaars de zeepkist van the Factory: een avond voor en door vreemde eenden, de zwarte schapen, de haantjes de voorsten en de odd ones out. Je weet nooit precies wat je krijgt, maar dive in en laat je inspireren, verwarren, verrassen of ontregelen. Dit keer komen Ensemble Extra Ordinair en Ilja Komarov en Trixa Arnold voor ons optreden!

ENSEMBLE EXTRA ORDINAIR

Nora Mulder en Han Buhrs zijn Ensemble Extra Ordinair: ritmisch gillende rondzingemmers, ploppende dienbladen, wokdekselpercussie, snoevende toffeetrommelbas, nicht-wohl temperierte stemvorken, op hol geslagen snijbonenmolens en mopperlades, metylpiano, hedendaagse muziek van voor de oorlog (met walmnoten), vermoeide orgeltjes, piepende bluesharp, ultrakorte stampliederen en spuugspreeksels. Leuk is mogelijk anders, maar niets is amusanter dan met bloedige ernst vertolkte eigenaardigheden en in meezingbare verzen gevatte melancholika.

Nora Mulder is pianiste, cimbalomspeelster, improvisator en ‘fabricator’. In 2019 won ze de prestigieuze Willem Breuker Prijs. Ze speelt oa. in het Corkestra onder leiding van Cor Fuhler, met Anne Laberge, Tobias Delius, Ab Baars, Andy Moore, Wilbert de Joode, Tony Buck en Michael Vatcher (waarvan ook al een aantal leden eerder in De Perifeer te zien waren). De lijst ensembles, orkesten en artiesten waarmee ze werkte is lang en indrukwekkend.

Han Buhrs is een vocalist die je met zijn rauwe keelgeluiden en gruizig gezongen taal bij de strot grijpt. Een door de wol geverfde virtuoos met een zeldzaam donkere en doorleefde stem. Hij maakt(e) bijvoorbeeld ook deel uit van The Ex, Palinckx en het Ig Henneman Tentet.

SHAME ON YOU!

Ilja Komarov en Trixa Arnold hebben in de afgelopen jaren met partners in Rusland, Pakistan, Zwitserland en Nederland een archief opgebouwd van verhalen over schaamte. Het zijn anonieme anekdotes, die een universeel document vormen van waar mensen zich over schamen, wereldwijd, in onze tijd.

“Shame can save us from embarrassment. Shame keeps us from total disgrace. It is impeding, it is irritating, it makes us insecure, it can trigger fear, aggression and aggression against oneself. We treat shame as something private, although its causes are social, religious and moral norms and constraints. Shame has many faces and can be passed on for several generations. It settles in our memory. Years, even decades later, we remember when, and where, and why we were ashamed.” – Trixa Arnold and Ilja Komarov

De verhalen komen samen in de muziekperformance SHAME ON YOU! Dit is een intieme, informele en (voor wie wil) interactieve performance met muziek en verhalen. Ilja zingt Russische songs, boventitels worden op tekstborden getoond. Trixa (en het publiek) lezen en vertellen de verhalen.

 

 

In de jaren 90 toerden Trixa Arnold en Ilja Komarov door Europa met het punkpoptrio Les Halmas. Ze woonden twee jaar in St. Petersburg en speelden met Russische muzikanten uit de jazz-, pop- en elektronische muziekscene. Ilja speelde oa. ook in de band Ne Zhdali. Ze verhuisden in 2003 naar Zürich en werken sindsdien als ‘hedendaags reizend theater’.

De rest van de avond luister je naar een muziekselectie van Meneer De Perifeer, is er bier en naked tosti.

Foto door Jeroen Helle

 

An Evening at the Factory is mede mogelijk gemaakt door:

  19 mei 2022
  Deur open: 19:45 uur
  Aanvang: 20:00 uur
  het pleintje
  Entree: € 10,00

Tickets   Event