Chris Corcoran (UK) & Thomas Toussaint

Chris Corcoran (UK) & Thomas Toussaint

do 23 februari 2023

  Event

Chris Corcoran

Met twee UK Blues Awards finales op zijn naam, wordt Chris Corcoran beschouwd als een van de beste bluesgitaristen van Groot-Brittannië. Daarnaast is hij ook een van de weinige volledig instrumentale Britse bluesacts. De optredens met zijn trio en met zijn zeskoppige band, met tientallen jaren ervaring in bluesclubs in het Verenigd Koninkrijk, zijn zowel opwindend als fascinerend. Hij verscheen al in verschillende Gitaarmagazines en geeft regelmatig masterclasses. Bovendien werden zijn laatste drie albums Blues Guitar Grooves (2017), Coolerator (2020) en Inferno (2021) allemaal uitgeroepen tot ‘Best Instrumental Album’ door de invloedrijke Amerikaanse website Blues Junction Productions.

 

Thomas Toussaint

Thomas Toussaint @ Haarlem Jazz & More 2017 – Main Stage Grote Markt (foto: Karin Rövekamp)

In 1990 werd Thomas geboren in Haarlem. Muziek is altijd onderdeel geweest van zijn opvoeding. Er stond altijd een piano in huis en tussen zijn 9e en 11e jaar kreeg hij pianoles. Al snel werd duidelijk dat hij improviseren een stuk leuker vond dan de lessen van het blad; vooral boogiewoogie en blues stonden hoog op zijn lijstje. In 2001 volgde een drumstel voor zijn verjaardag met de bijbehorende lessen voor een aantal jaar. Later, toen Thomas ging studeren had hij geen ruimte meer in huis voor een drumstel of piano; hierdoor kwam het maken van muziek op een wat lager pitje te staan. Na een paar jaar ging het muzikaal toch jeuken. Aan het einde van de zomer in 2012 hoorde Thomas een vriend iets spelen op een diatonische harmonica. Dat geluid fascineerde hem zo erg dat hij de dag erna naar de lokale muziekwinkel ging om zijn eigen harmonica aan te schaffen. Als ‘’millenial’’ wist Toussaint de ook online de weg en kwam al snel uit bij een goede harmonicaspeler en –docent uit Denver, Colorado, genaamd Ronnie Shellist, die zijn leerfase in gang zette. Naast de waardevolle lessen is Thomas altijd verdieping blijven zoeken; de liefde voor Amerikaanse rootsmuziek was geboren. Al snel kwam Thomas in contact met andere Nederlandse muzikanten als Robbert Fossen – die hem onder de hoede nam – maar ook Eric-Jan “Mr. Boogie Woogie” Overbeek en Steven “Little Steve” van der Nat zijn namen die naar boven komen. Niet lang daarna kreeg Thomas mogelijkheden om Amerikaanse blues grootheden als Willie Buck, Tail Dragger en John Primer te begeleiden, een grote eer. Als klapper op de vuurpijl ontving hij een Dutch Blues Award voor Beste Harmonicaspeler van Nederland 2016.
“Thomas Toussaint is één van de weinige jonge harmonicaspelers die loyaal blijft aan de blues traditie, maar met een ruimdenkende geest. Hij doet me aan mezelf denken toen ik zijn leeftijd had – ontzettend geboeid door het blues genre waarbij ik alles wat ermee te maken had opnam als een spons. Met zijn talent kan Thomas niets anders doen dan groeien!” – Mark Hummel, Castro Valley, CA.
Inmiddels is Thomas frontman van een band onder zijn eigen naam en leidt hij diverse andere bands en duo’s. Soms begeleidt hij met zijn band Amerikaanse artiesten als Greg Izor. Ook is hij sinds 2016 organisator en promotor van Haarlem Blues Club, een concertenreeks in een sfeervol theater van Hakim Traïdia (een bekend AlgerijnsNederlandse filmacteur en –regisseur), waar hij veelal internationale, gerenommeerde artiesten naartoe haalt.

Blues@ the Factory is de nieuwe programmeringslijn in onze agenda. Samen met For the Road zetten we elke 4e donderdag van de maand een maandelijks blues programma neer. Dit kunnen sessies zijn waarin lokaal talent gepresenteerd wordt maar ook optredens van bijzondere hoofdgasten.

Entree:  Pay What You Can

Hoe werkt Pay What You Can? Bij elke blues avond betaal je aan de bar met een QR code. Er is een suggestie-prijs. Vergemakkelijkt een lager tarief je bezoek? Dan ben je vrij dat te kiezen. Kan je je een hogere ticketprijs veroorloven? Dan zorg jij ervoor dat anderen minder kunnen betalen.

  23 februari 2023
  Deur open: 20:00 uur
  Aanvang: 20:30 uur
  de zaal
  Entree: betaal wat je kunt

  Event