Danielle Lemaire + Tapage

Danielle Lemaire + Tapage

do 28 april 2022

Tickets   Event

*LET OP! Deze voorstelling is verplaatst vanwege coronamaatregelen. Kaartjes blijven gewoon geldig. Mensen die een kaartje voor 16 december 2021 hadden gekocht krijgen hierover bericht.

De artist meetup van de Gelderlandfabriek:
Elke maand betreden 1 of 2 kunstenaars de zeepkist van the Factory: een avond voor en door vreemde eenden, de zwarte schapen, de haantjes de voorsten en de odd ones out. Je weet nooit precies wat je krijgt, maar dive in en laat je inspireren, verwarren, verrassen of ontregelen. Dit keer komen Danielle Lemaire en Tapage voor ons optreden!

Danielle Lemaire

De titel van deze nieuwe performance van Danielle Lemaire is ‘The winterman is strong, grabs all that she needs, steps on human beings’. Dit is ook de titel van één van haar allereerste nummers, toen ze net begon, rond 1997. Toepasselijk om op terug te grijpen, nu we in zo’n sneltreintijd zitten waarin hele vulkanen en aardbevingen en zondvloeden en ziektes over ons worden uitgestort.

Danielle Lemaire maakt tekeningen, schilderijen, foto’s, films, geluidswerken en installaties. De laatste jaren maakt ze vooral tekeningen met een verhalend en spiritueel karakter, die in verschillende contexten worden gepresenteerd. Ze heeft ook een eigen platenlabel, ‘Inner Landscapes’. In elk medium ontstaat haar werk op een geconcentreerde, gevoelige en organische manier, met een gelaagde kwaliteit.

In haar tekeningen en liedjes worden schaduwen van het menselijk leven tastbaar. Scènes afgebeeld in haar werk lijken in contact te staan ​​met energieën die we in werkelijkheid niet met het blote oog kunnen zien. Persoonlijke intieme kleine verhalen kunnen groots, ruimtelijk en universeel worden. Haar werk verbeeldt een verlangen naar een verloren wereld en een parallelle wereld, naar een leven buiten het bekende.

Onlangs trad Danielle op in het Stedelijk Museum Breda in haar solotentoonstelling ‘You Know I Am Not There’ en bracht ze een dubbel vinyl 7 inch-album ‘Tout N’est-ce que rêve’ uit – met liedjes gespeeld op een laatmiddeleeuws klein harmonium. In 2022 komt haar LP ‘Zij zoeken zichzelf niet’ uit, met spoken word verhalen van pastoors en broeders uit het Missiehuis Sint Franciscus Xaverius in Teteringen en stukken op het orgel van de kapel.

Danielle neemt ook een aantal van haar uitgaven (boeken en muziek) mee naar De Gelderlandfabriek. Zodra je ze ziet wil je ze hebben, dus neem voldoende cash mee.

Tapage

Physeter (In Pursuit of the Mirage) is een performance waarin Tapage (aka Tijs Ham) de artistieke productie van betekenissen onderzoekt. Dat doet hij met behulp van zelf ontworpen/gebouwde muziekinstrumenten en audiovisuele composities, die worden gekenmerkt door het gebruik van chaotische, recursieve processen.

Chaos vertoont een tegenstrijdige reeks eigenschappen; aan de ene kant is er het onstabiele, onvoorspelbare en vluchtige, maar daaronder zit een systeem, een verwrongen vorm van logica. Te hectisch om een naadloze communicatielijn van artiest naar publiek mogelijk te maken, maar toch begrensd genoeg om een ongrijpbare maar bijna vatbare schijn van patronen te behouden. Zowel de artiest als het publiek worden gedwongen een luchtspiegeling na te jagen. Een soort Moby Dick; de jacht op een wezen dat steeds net uit zicht is, maar wel een aantrekkingskracht heeft. Wat neem je waar als je in de diepte staart?

Dit klinkt allemaal poëtisch, complex en ook… wetenschappelijk. En dat klopt. Tijs Ham is Ph.D. kandidaat voor artistiek onderzoek binnen de muziekafdeling van de faculteit Kunst, Muziek en Design aan de Universiteit van Bergen, Noorwegen. Zijn artistieke praktijk bevindt zich op het gebied van live elektronische muziek met een bijzondere focus op de verkenning van chaotische processen. Voordat hij naar Noorwegen verhuisde, werkte Tijs vele jaren bij STEIM in Amsterdam. Hij is een van de oprichters van The Soundlings Collective, maakt muziek onder de naam Tapage, en is lid van het live electronics trio The Void*.

Naast zijn optreden zal Tijs ons ook iets meer vertellen over zijn muziek, zijn zelfgebouwde instrument en zijn onderzoek.

De rest van de avond luister je naar een muziekselectie van Meneer De Perifeer, is er bier en naked tosti.

Foto door Jeroen Helle

 

An Evening at the Factory is mede mogelijk gemaakt door:

 

  28 april 2022
  Deur open: 19:45 uur
  Aanvang: 20:00 uur
  het pleintje
  Entree: € 10,00

Tickets   Event