Expositie: Deform - Iris Woutera

Expositie: Deform – Iris Woutera

ma 20 september - zo 26 september 2021

  Event

Over Iris Woutera:

In 2016 behaalde Iris Woutera (1991) haar bachelor ‘Arts in Design’ aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. Iris maakt werk wat bestaat uit ruimtelijk materiaal, dat een zintuigelijke ervaring stimuleert. Dit resulteert in (interactieve) performances, installaties, video’s fotografie, tekeningen en workshops waarin het bewegende aspect centraal staat. Haar werk is al op vele plekken te zien geweest, waaronder in Palais de Tokyo in Parijs. 

Woutera is geïnteresseerd in onverwacht menselijk samenspel. Met haar werk zoekt ze naar de essentie van een bijna universele ervaring. Toch laat het werk ruimte voor vrije interpretatie van het publiek. Dialogen over verschillende interpretaties worden onderdeel van het werk zelf. De sculpturen van Woutera zijn gemaakt voor het menselijk lichaam. Ze zijn als gereedschappen voor het lichaam, dat effect heeft op de gemoedstoestand van de deelnemer. 

    

Over Deform:

In de Gelderlandfabriek staat Woutera met haar project Deform. Deform (2015-2021) is een performance waarin een flexibele cocon een menselijk lichaam omhult. De combinatie van hard (plastic) en stretchend (textiel) zorgt voor een veranderlijke bewegingsruimte. Een performer speelt met het materiaal dat omgekeerd weer reageert op zijn/haar beweging. Grenzen tussen mens, object en natuur lijken te vervagen. De organische stroming doet denken aan planten, vissen of een zacht wiegende zeeanemoon. Met Deform kan het lichaam vrij experimenteren op elke zintuigelijke impuls. Het werk is een speelse uitnodiging voor het publiek om grenzeloos te associëren. Woutera heeft dit werk gemaakt vanuit de innerlijke behoefte om structuren te vervormen die ons inperken. Het werk is een ode aan expressieve vrijheid.

credits: proces foto’s, repetitie op Werk aan het Spoel/LekArt, titel: Deform  | materiaal: textiel, gerecycled PVC | kunstenaar: Iris Woutera | fotograaf: Iris Woutera | performers (zichtbaar op deze foto’s): Flora Nacer, Kim Hoogterp, Bryan Atmopawiro, Mayke van Veldhuizen

credits foto header: 2019, titel: Deform | materiaal: textiel, pvc | kunstenaar: Iris Woutera de Jong | fotograaf: Leonor von Salisch | performers Imola Nagy, Flora Nacer.

Over LekArt Jong Talent:

In het weekend van 25 en 26 september 2021 strijkt LekArt Jong Talent neer op Werk aan het Spoel bij Culemborg. Tien tot twaalf jonge aanstormende talenten laten gedurende die twee dagen hun kunstwerken zien te midden van de prachtige natuur bij de Lek. Verwacht prachtige kunstwerken en performances die tijdens verschillende rondleidingen worden gepresenteerd. Eerder maakte we het programma bekend: Op alfabetische volgorde: Alba Versteeg, Daniël Slats, Darya GolovaEef Stalman, Elody Helena Emmen, Emma Lijdsman, Iris Woutera de Jong, Jan Wester, Jin LeeKonstantina MavridouNicole van den BergRashel van der SchaafSalves van der Gronde en Travis Geertruida!

In 2020 vond de eerste LekArt Jong Talent plaats. Een kleurrijk, inspirerend weekend bij Werk aan het Spoel in Culemborg. Jonge kunstenaars toonden werk van een verrassende kwaliteit en diversiteit passend op deze locatie.

LekArt Jong Talent is een kunstwandeling op een unieke locatie met kunstwerken vanuit verschillende disciplines: beeldende kunst, fotografie, dans, ontwerp, performance en taal. Bezoekers kunnen zelf het terrein verkennen en/of deelnemen aan de rondleidingen. Hierin performances en gesprekken met de aanstormende talenten, wat zeker een meerwaarde geeft aan deze expositie.

  20 september 2021 - 26 september 2021
  Aanvang: 00:00 uur
  de entree
  Entree: gratis!

  Event