Emma van Amerongen

Emma van Amerongen

do 20 juli - do 21 september 2023

  Event

over Emma van Amerongen

In sfeervolle en kleurrijke schilderijen onderzoekt Emma van Amerongen de grijze ruimte tussen herinnering, fantasie, gevoel en het daadwerkelijke beeld. Van Amerongen werkt voornamelijk met acrylinkt op katoen. Ze houdt zich bezig met een continu proces van maken, balancerend tussen het laten werken van het materiaal en het beheersen van de visuele uitkomst.

Terwijl elk schilderij begint met een beeld dat ze heeft gezien, gebruikt ze de eigenschappen van haar materialen en toevalligheden om steeds verder weg te gaan van het eigenlijke beeld. Waardoor een atmosferisch spectrum ontstaat. Door dit continue proces staan ​​de beelden van Van Amerongen altijd open voor interpretatie van de toeschouwer. Terwijl ze tegelijkertijd in een bepaalde richting worden geduwd.

Gevoeligheid en leegte spelen daarbij een belangrijke rol, omdat ze de toeschouwer in staat stellen zijn verbeelding te gebruiken. Vluchtig als de kwestie van herinneringen, geven de schilderijen van Van Amerongen daarom een ​​gevoel van herkenning. Herkenning dat meer tot de geest van de toeschouwer spreekt dan tot de daadwerkelijke herinneringen waaruit ze voortkomen.

Tekst door Menno Vuister

Exposities in de Gelderlandfabriek

De Gelderlandfabriek is een voormalig meubelfabriek, die na een periode van kraak, legalisering en verbouwing, een plek is geworden voor betaalbare ateliers en flexwerkplekken. In combinatie met een theater- en muziekpodium en een restaurant. De exposities zijn voor ons een manier om te laten zien waar de kunstenaars in het pand voor staan. Allereerst mensen van het proces, de lange adem. Daarnaast mensen die weten dat creatie iets is dat zijn eigen regels en wetten kent, iets waarin tijd en aandacht een andere rol spelen. De identiteit die wij daartoe uitstralen is er eentje van het experiment, de zoektocht naar het vinden van een persoonlijke taal in het vertellen van je verhaal.

Jonge, pas afgestudeerde kunstenaars krijgen met een expositie bij de Gelderlandfabriek de kans om op toegankelijke wijze een breed publiek te bereiken.

Finissage: donderdag 21 september om 19:30 uur

  20 juli 2023 - 21 september 2023
  Zie openingstijden
  de entree
  Entree: gratis!

  Event