Thijs Broekkamp

Thijs Broekkamp

do 16 mei - zo 7 juli 2024

Thijs Broekkamp is een fotograaf en journalist uit Nederland.
Zijn verhalen concentreren zich op humanitaire kwesties, het ontmantelen van negatieve stereotypen, maar ook op conflicten, de nasleep ervan en de langetermijnimpact ervan op de mondiale betrekkingen.

“Met mijn werk hoop ik mensen te inspireren delen van zichzelf te herkennen in onbekende werelden en zich te verhouden tot de karakters van mensen die op het eerste gezicht totaal anders lijken dan zij.”

Momenteel werkt hij aan een boek over de post-Sovjet millennials van Kirgizië, dat in september 2024 zal verschijnen.

 

 

Reimagining Kyrgyzstan

In de voormalige Sovjetrepubliek Kirgistan is een opmerkelijke transformatie gaande. Met een gemiddelde leeftijd van slechts 27 jaar bestaat de grootste demografische groep van het land uit degenen die volwassen zijn geworden in het post-Sovjettijdperk. Steeds meer jongeren dagen de heersende normen uit en zoeken hun unieke identiteit te midden van snelle veranderingen en escalerende geopolitieke spanningen.

Ooit gevierd als een oase van democratie in een regio die gedomineerd wordt door autocratische regimes, worstelt Kirgistan nu met een verontrustende verschuiving richting autoritarisme. Een afnemend gevoel van vrijheid en de opkomst van steeds conservatieve waarden maken het voor de jeugd lastig om hun ware zelf te uiten.
Jarenlang bleef Kirgistan geïsoleerd van het wereldtoneel, afgeschermd van de blik van de wereld. De krachten van globalisering en de recente geopolitieke ontwikkelingen hebben dit isolement echter doorbroken. De opkomst van China als nieuwe economische supermacht in de buurlanden, samen met de zich ontwikkelende dynamiek van Rusland, heeft een diepgaande invloed op het traject van Kirgistan. Hoewel Rusland historisch gezien een enorme invloed heeft uitgeoefend in deze regio, is zijn greep sinds het conflict in Oekraïne verzwakt en hebben andere grootmachten, zoals uit het Westen meer voet aan de grond kunnen krijgen. Toch blijft de afhankelijkheid en verbondenheid met Rusland het grootst, maar steeds meer jongeren hunkeren naar emancipatie van de Russische dominantie.

Te midden van deze complexe en snel veranderende realiteit staan de jonge generatie van Kirgistan voor een cruciale uitdaging: het vinden van hun eigen weg in een wereld die steeds meer verdeeld raakt door geopolitieke krachten en interne strijd.

 

opening: donderdag 16 mei om 20:00 uur

  16 mei 2024 - 7 juli 2024
  Zie openingstijden
  de entree
  Entree: gratis!