expositie Bobby Veldhuizen

expositie Bobby Veldhuizen

do 16 maart - zo 14 mei 2023

  Event

Bobby Veldhuizen is in 2022 afgestudeerd in de richting beeldende kunst aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Binnen haar werk zoekt ze naar ‘alternatieven’: andere manieren van zien, denken en leven zoals beschreven in tegencultuurbewegingen, speculatieve fictie en anti-hegemonische gedachtegoed. Door verschillende stijlen af te wisselen, onderzoekt ze ambivalentie en ambiguïteit – concepten die volgens haar krachtig zijn, omdat dingen tegelijkertijd meerdere kanten kunnen hebben.
Een roltrap kan nooit kapot gaan, het kan alleen maar een trap worden.

Bobby gelooft dat nutteloosheid een functie op zich is. Ze noemt haar schilderijen soms ‘ambigue abstracties.’ Voor haar eindexamen maakte ze een serie schilderijen rondom het thema worstelen. Lichamen in elkaar verstrengeld, één knoop van ledematen, die elkaar zowel wegduwen als aantrekken. Tegelijkertijd suggereert het ook een tedere en liefdevolle omhelzing.
In één schilderij lost het centrale motief op, wat achterblijft is een spinnenweb-achtige tekening die de resterende plotlines van de actie weergeeft.
Dit leidde vervolgens tot een grootschalige muurtekening met een worstelreeks, waarbij in de vrij vloeiende
vorm die hier ontstaat beweging belangrijker wordt dan de worsteling.

In haar recente werk is Bobby gefascineerd door spinnenwebben en het netwerk als manier van zijn en hoe alles met elkaar verbonden is. Het spinnenweb is niet alleen een val, maar kan ook worden gezien als een vangnet, een uitweg. Spinnenwebben markeren de ruimte op vergeten plaatsen, die normaalgesproken over het hoofd gezien worden. Juist op deze zinloze, onbruikbare plaatsen is dan ruimte voor iets anders; het vage, kwetsbare, transparante, dat wat niet vast staat, maar ronddwaalt.
Ieder spinnenweb is gebaseerd op een globaal concept, maar altijd uniek, afhankelijk van de beschikbare omgeving en spontaan en al doende tot stand gekomen.
Het netwerk weeft zichzelf, vanzelf, gestuurd door de ruimte. Zo ook haar schilderijen. Wat op het spel staat is de zoektocht naar toeval. Een zoektocht waar men de ruimte heeft om te verdwalen.

Opening: donderdag 16 maart om 19:30 uur

  16 maart 2023 - 14 mei 2023
  Zie openingstijden
  de entree
  Entree: gratis!

  Event