expositie: Auschwitz Birkenau bezoeken

expositie: Auschwitz Birkenau bezoeken

do 27 januari - do 17 maart 2022

Verlengd tot en met 17 maart 2022. Maandag-vrijdag open van 10-17 uur. Vanaf zaterdag 5 februari iedere zaterdag en zondag van 12-16 uur. Toegang is gratis. Reserveren niet nodig. Entree Hal Noord.

Deuren gaan open op donderdag 27 januari (= International Holocaust Memorial Day = in 1945 de dag waarop het Rode Leger Auschwitz-Birkenau bevrijdde).

Op zaterdag 19 en zondag 20 februari zijn Tom Meerman en Marco Baars aanwezig.

In december 2019, vijfendertig jaar na die eerste keer, stond ik voor de 27e keer met mijn leerlingen in Birkenau en lazen we zoals alle keren daarvoor de passage Een kind betreedt het kamp uit het boek Nacht van Elie Wiesel. Het was koud. We waren stil.

Pas de laatste jaren maakte ik foto’s. De eerste dertig jaar deed ik dat nauwelijks. Reden? Naar Auschwitz nam ik gewoon nooit een camera mee. Dat hoefde niet wanneer je naar Auschwitz ging. Enkele jaren geleden kwam ik tot het besef dat er ook aan de reizen met mijn leerlingen een eind komt. Het idee dat ik Auschwitz-Birkenau misschien ook moest zien te vangen voor de thuisblijvers en de generaties leerlingen die deze reis niet met mij gaan maken.

In de Expositie Auschwitz-Birkenau bezoeken deel ik met de bezoeker een selectie uit de beelden die ik de laatste jaren maakte. Een leraar die Primo Levi en Elie Wiesel las en Auschwitz-Birkenau moest zien en daarna ruim duizend leerlingen toonde wat we niet mogen vergeten. Zou niet iedereen Auschwitz-Birkenau een keer moeten bezoeken? Als waarschuwing.

Marco Baars

foto – credit William Hoogteyling

Deze expositie wordt gehouden ‘ op Noord’ en is samengesteld door Tom Meerman. De vormgeving is gedaan door Thiadmer van Galen. Teksten zijn van Kees van der Zwaard. Foto’s zijn van Marco Baars.

  27 januari 2022 - 17 maart 2022
  Aanvang: 10:00 uur
  Noord
  Entree: gratis!