Afgelast: Expositie: Auschwitz-Birkenau bezoeken

Afgelast: Expositie: Auschwitz-Birkenau bezoeken

wo 20 januari - vr 19 februari 2021

In december 2019, vijfendertig jaar na die eerste keer, stond ik voor de 27e keer met mijn leerlingen in Birkenau en lazen we zoals alle keren daarvoor de passage Een kind betreedt het kamp uit het boek Nacht van Elie Wiesel. Het was koud. We waren stil.

Pas de laatste jaren maakte ik foto’s. De eerste dertig jaar deed ik dat nauwelijks. Reden? Naar Auschwitz nam ik gewoon nooit een camera mee. Dat hoefde niet wanneer je naar Auschwitz ging. Enkele jaren geleden kwam ik tot het besef dat er ook aan de reizen met mijn leerlingen een eind komt. Het idee dat ik Auschwitz-Birkenau misschien ook moest zien te vangen voor de thuisblijvers en de generaties leerlingen die deze reis niet met mij gaan maken.

In de Expositie Auschwitz-Birkenau bezoeken deel ik met de bezoeker een selectie uit de beelden die ik de laatste jaren maakte. Een leraar die Primo Levi en Elie Wiesel las en Auschwitz-Birkenau moest zien en daarna ruim duizend leerlingen toonde wat we niet mogen vergeten. Zou niet iedereen Auschwitz-Birkenau een keer moeten bezoeken? Als waarschuwing.

Marco Baars

Naast deze expositie, wordt er een randprogramma georganiseerd: op 27 januari, International Holocaust Memorial Day komt Arnon Grunberg naar de Gelderlandfabriek. Klik hier voor meer info. Er is een expositie met werk van oud-leerlingen van Lek en linge met hun beste foto’s met thema ‘ 75 jaar vrijheid’, er worden gastlessen en rondleidingen georganiseerd. Volg de organisatie op: Instagram.com/auschwitz_birkenau_bezoeken

artikel AD 29 december 2020

artikel De Gelderlander 28 december 2020

Deze activiteit wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van: Cultuurfonds Culemborg, Rivierenland herdenkt,

  20 januari 2021 - 19 februari 2021
  Deur open: 08:30 uur
  Noord
  Entree: gratis!