Cats at Night | expositie Matthijs Jeuring

Cats at Night | expositie Matthijs Jeuring

vr 4 september - zo 15 november 2020

Matthijs Jeuring, 23 jaar oud, is een kunstschilder die dit jaar is afgestudeerd aan de Aki in Enschede.
Zijn theoretische interesses liggen bij psychologie en metafysica. Naast het schilderen maakt hij ook werken met gemengde media.

Artist statement Matthijs Jeuring:

“Geïnspireerd door de gnostiek en het bovennatuurlijke, kijkt Matthijs Jeuring naar een doorlopend narratief dat zich chronologisch lijkt te ontknopen door zijn werk. Hij behandelt zijn schilderwerk als persoonlijke zegels die een onderbewuste waarheid kunnen weergeven en zoekt vervolgens naar een profetische inhoud. Zo gebruikt hij psychologische technieken en rituelen om het werk noodlottig te laten ontstaan. Hij ziet in de noodzaak en schijnbare toeval een transcendente waarde.”

“Waar het begon met duidelijke scènes van een treinspoor of de morbiditeit van verlaten ruimtes, zijn mijn werken door een meer schilderachtige ontwikkeling gegaan nu ik kijk naar mijn huidige uiting van de paradoxale werkelijkheid die ik elke dag tegenkom. zoals een verlaten gebouw kan dienen als een laatste rustplek van een onschuldig dier, kan het ook vruchtbaar grond zijn voor haat en culturele decadentie. Mijn hart ligt bij de intense lading van angst, walg en frustratie, gecodeerd en gematerialiseerd tot een her-ontdekking, met dit keer een breder blikveld dat die zelfde pijn verandert in een vreemd soort plezier.” (Bron: Website AKI-finals 2020)

Over het werk

In het werk van Matthijs Jeuring wordt een direct beroep gedaan op de verbeelding van de toeschouwer, met werken die met een zekere mysterie zijn geladen. Door de onderwerpen te benaderen met een psychologische insteek, weet Matthijs spontane kwaststreken toe te passen die iets van het onbewuste blootgeven. Dat kan prikkelen op een niet makkelijk te beschrijven manier. Het is dan ook aan de toeschouwer om de verbeelding erop los te laten en visueel te onderzoeken wat er in de werken schuilt.

Meer formeel is het werk van Matthijs bijzonder sprekend in de composities, het gekozen perspectief en het kleurgebruik.  De grijpende balans tussen het afgebeelde en de manier van afbeelden, maakt dat de toeschouwer steeds bewust is van de verf op het doek. 

schilderij header: de dronken cairn

life in containment

landing site

  4 september 2020 - 15 november 2020
  Zie openingstijden
  de entree
  Entree: gratis!