FabriekKlassiek: Componistenatelier

FabriekKlassiek: Componistenatelier

zo 13 september 2020

Tickets   Event

Componisten hebben vaak te maken met vooroordelen. Te serieus, wereldvreemd en altijd chaotisch. Paul Gelsing en André Wierenga weten er alles van. Deze twee heren zullen met veel plezier een aantal mythes rondom het componeren ontkrachten en het publiek meenemen in hun muzikale gedachtenkronkels in het Componistenatelier. Aan de hand van hun eigen werken en het verhaal daarachter wordt de bezoeker meegenomen in een wereld waar inspiratie en ambacht samengaan.

Het Componistenatelier neemt de mensen mee in het proces van het componeren. Meer snappen van kunst, iets leren en vermaakt worden. Deze editie worden ze bijgestaan door countertenor Sytse Buwalda.

André Wierenga is vanaf zijn 5e  bezig met muziek. Hij heeft lange tijd klassiek gitaarles gehad en speelt ook piano. In 1989 en 1990 volgde hij compositielessen aan het Utrechtse cantoraat. André maakte deel uit van diverse bands in en om Utrecht. Naast het schrijven van songs houdt hij zich vanaf 2013 bezig met het schrijven van modern klassieke muziek. Zijn Five Pieces for Violin and Piano ging in 2014 in première. Daarnaast schreef hij muziek voor klarinet en piano en een aantal stukken voor blaaskwintet en tenorstem.

Paul Gelsing studeerde piano en koordirectie. Hij is sinds 2009 actief als componist op hele diverse terreinen. Zo schreef hij in opdracht kinderopera, orkest-, koor- en ensemblestukken, muziek voor theatervoorstellingen en soundtracks voor korte films en documentaires. Hij ontving verschillende compositieprijzen op het gebied van o.a. muziek voor strijkkwartet, voor gemengd koor en voor kamermuziekensembles. Paul is artistiek leider van Stichting OssiaMusica, die zich inzet voor eigentijdse klassieke muziek. Onder die vlag organiseerde hij in 2014 en 2015 het meerdaagse festival ‘New meets Newer’.

Sytse Buwalda begon zijn zangstudie op vijftienjarige leeftijd bij Paul Hameleers en vervolgde zijn studie aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Cora Canne-Meyer. Al meer dan dertig jaar is hij wereldwijd een veelgevraagde solist en had hij het genoegen te mogen werken met o.a. Sir David Wilcocks, Maasaki Suzuki, Sigiswald Kuijken, Alan Curtis en Edo de Waart in festivals zoals Het Holland Festival, Festival Oude Muziek Utrecht en Settimane Musicale Senese.
Met internationaal bekroonde musici treedt hij regelmatig op met speciaal voor hen gecomponeerde werken van o.a. Leo Brouwer (Cuba), Viktor Khioulaphides (Amerika), en Daan Manneke. Met pianist Steven Faber oogst hij veel lof voor zijn vertolking van Schubert’ Winterreise. Buwalda is tevens de eerste countertenor die dit monumentale werk in Nederland heeft uitgevoerd.

FabriekKlassiek is mede mogelijk gemaakt door de steun van Prins Bernard Cultuurfonds, VSB fonds en het Culemborgs Cultuurfonds.

  13 september 2020
  Deur open: 14:15 uur
  Aanvang: 14:30 uur
  de zaal
  Entree: € 15,00

Tickets   Event