Lucas van Merwijk  & Abel Marcel | KLOMP

Lucas van Merwijk & Abel Marcel | KLOMP

zo 21 februari

Tickets

Drummer Lucas van Merwijk zag begin jaren 80 vele malen het baanbrekende duo Misha Mengelberg/Han Bennink spelen. Het idee om een dergelijk duo te vormen waarin je als drummer onbegrensde vrijheid hebt verdween nooit uit zijn hoofd. Van Merwijk initieerde sindsdien talloze projecten in uiteenlopende samenstellingen op het gebied van Cubaanse muziek, global groove, jazz en geïmproviseerde muziek. Nu In 2020, vindt hij in pianist Abel Marcel eindelijk de ideale muzikale duo partner; geworteld in de cubaanse traditie met een drang naar muzikale vrijheid, improvisatie en experiment. Een nieuw, eigenzinning en brilliant muzikaal avontuur is het gevolg.

Abel Marcel is één van de meest veelzijdige Cubaanse musici van zijn generatie en is actief als pianist, componist, arrangeur, producer, bandleider en docent. Abel is te horen op uiteenlopende albums variërend van hiphop tot salsa en van jazz tot klassiek maar ziet zichzelf in de eerste plaats als improvisator. Zijn klassieke piano opleiding, gecombineerd met het unieke muzikale Cubaanse erfgoed resulteren in een bijzondere muzikale tweedeling. Op het podium is Abel Marcel een charismatische figuur, die zijn medemuzikanten inspireert met zijn dynamische spel en improviserende benadering van de muziek, een benadering vol met rauwe emotionele kracht en humor.

Lucas van Merwijk staat al meer dan 30 jaar aan de voorgrond van de Europese latin, jazz en percussie scene. Hij werd door de lezers van De Slagwerkkrant tussen 1993 en 2019 vele malen gekozen tot beste jazz alsmede beste world/fusion drummer. Na een intensieve studie afro-cubaanse drums in Cuba bij drummer Oscarito Valdes (Irakere, Afro Cuba), werd Lucas actief als drummer en percussionist bij tal van groepen en artiesten in Nederland en Europa. Van Merwijk is niet alleen drummer maar leidt ook verschillende ensembles waaronder The Soul of Spanish Harlem, The Cubop City Big Band, Van Merwijks Music Machine, met jaarlijks wisselende thema’s, en de internationale wereldpercussie groep Drums United.

Naast dit alles is Lucas een veel gevraagd docent. Buiten zijn  docentschap aan het Conservatorium van Amsterdam, wordt hij regelmatig gevraagd voor workshops en masterclasses en doceert hij als freelance leraar aan diverse drums en percussie instituten in Europa, Azië en Amerika.

In 2010 ontvangt Van Merwijk de Global Act Award van het Muziek Centrum Nederland voor zijn gehele werk op het gebied van World Music. Van Merwijk heeft twee publicaties op zijn naam staan. WorldBeat; World rhythms for drum set (2013) en Advanced Coordination Studies (2017)

Jam, Jazz & Pizza is de concertserie waarin Trudi Bartel een bijzondere mix van jong talent en reeds gevestigde namen programmeert in de Gelderlandfabriek. Iedere derde zondag van de maand is er een nieuwe editie.

In samenwerking met Jazzhelden Live.

  21 februari 2021
  Deur open: 14:15 uur
  Aanvang: 14:30 uur
  de zaal
  Entree: € 17,50 inclusief pizzapunt

Tickets

Voeg toe aan je agenda (iCal/.ics)
Voeg toe aan je Google agenda