Martyr + Gilgamesj + Velozza

Martyr + Gilgamesj + Velozza

za 9 maart 2024

Tickets   Event

 hardrock en powermetal
Martyr

Martyr is een powermetalband uit Utrecht en bestaat sinds 1982. Tijdens het bestaan ​​is er een set democassettes uitgebracht, evenals een aantal langspelers. Het grote publiek maakte voor het eerst kennis met Martyr in 1985. Toen verscheen het nummer “En Masse (Stand Or Die)” op “Metal Massacre VI”. Een verzamelalbum van het legendarische Amerikaanse label Metal Blade. Andere grootheden op deze plaat zijn onder meer Possessed, Hallow’s Eve, Dark Angel, The Obsessed, Hirax, Hades en Nasty Savage.

debuutalbum

Het debuutalbum ‘For The Universe’ uit hetzelfde jaar geldt in heavy metal kringen nog steeds als een klassieker. De toonaangevende website “Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives” schreef bijvoorbeeld het volgende over dit album: “Martyr’s songwriting is enorm superieur aan de meeste van zijn concurrenten”. In 2014 werd de groep geëerd door de “Dutch Steel (80’s Metal From The Netherlands)” verzamelaar voor Martyr’s bijdrage aan de Nederlandse heavy metal geschiedenis. Hier kreeg vervolgens de toenmalige burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen, lucht van. Met het gevolg dat hij de groep een persoonlijke brief stuurde om ze te bedanken voor hun ambassadeurschap voor de stad.

De groep treedt veelvuldig op in binnen- en buitenland, als headliner of als voorprogramma van een bekendere act binnen het heavy metal spectrum (bijvoorbeeld als voorprogramma van Trivium, Iced Earth, Saxon, Raven, Flotsam & Jetsam, Lizzy Borden, Vicious Rumours, Evergrey en ex-Iron Maiden-zangers Paul Di’Anno en Blaze Bayley). De absolute hoogtepunten van Martyr’s carrière tot nu toe waren hun drie tournees door Japan, met een uitzinnig publiek. De feedback die Martyr krijgt op basis van hun prestaties is louter positief.

Planet Metalhead

In 2022 bracht MARTYR hun nieuwste album Planet Metalhead uit, met groot succes. Het werd door Metalfan.nl uitgeroepen tot “Album van het jaar 2022”. Het album werd wereldwijd uitgebracht in samenwerking met 5 andere labels. Vanwege het grote succes van de plaat stapte MARTYR begin 2023 over naar het label Rock Of Angels Records, waar Planet Metalhead opnieuw is uitgebracht. Martyr blijft toeren met vele headline-, festival- en clubshows in Europa en daarbuiten.

Gilgamesj

hardrock en powermetal

Gilgamesj werd in Leerdam geformeerd in 1975. Daarmee is het een van de oudste bands van Nederland.

live reputatie

Gilgamesj begon als een melodische rockband, maar al snel werd de band meer hardrock georiënteerd. Gilgamesj bouwde in de jaren 80 een goede live reputatie op en had zelfs een eigen fanclub. Het accent bij Gilgamesj lag altijd op live-optredens, alleen of samen met bekende bands van die tijd, zoals Vandenberg, Herman Brood, Helloise en ook met de Canadese Pat Travers. Met die laatste speelden ze samen in Paradiso. In die periode werden ook keyboards geintroduceerd, zodat het melodische aspect weer terugkeerde in de band.

Qua plaatwerk verscheen Gilgamesj in die periode alleen op enkele verzamel LP’s/CD’s. De EP “Take One” uit 1984 tot voor kort de enige plaat die de band op eigen titel maakte. Daarover zodirect meer.

Another Daybreak

Na een intermezzo van enkele jaren onder de naam Zixth Zense besloten 3 leden van de oude bezetting in 2009 weer door te gaan onder de naam Gilgamesj. Toen ontstond ook het idee om een doorsnede van alle door de jaren heen gemaakte Gilgamesj nummers op een CD te zetten. Onder de naam “Another Daybreak”, refererend aan één van de 4 nummers op de “Take One” EP.

De opnames startten in 2013 in de thuisstudio van een van de bandleden. De live drums voor 13 nummers werden in 2017 in Popradar opgenomen met de nieuwe drummer Rob Boshuijzen. Tot 2022 is er in de thuisstudio gewerkt aan de voltooiing van de plaat.

In dat jaar is “No Dust Records” benaderd, en op dat label zijn de LP en CD nu uitgebracht. De plaat bevat nummers uit de hele historie van de band, in de uitvoering waarop ze de laatste jaren live zijn gespeeld door de huidige line-up:

  • Frank van Stijn (zang),
  • Gerrie den Hartog (gitaar),
  • Sylvester van Leeuwen (gitaar),
  • Chris van Hoogdalem (toetsen, backing vocals),
  • René Sterk (Bas) en
  • Rob Boshuijzen (drums).Inmiddels is het album zeer goed ontvangen door de schrijvende Metalpers. Metal Forces Magazine waardeerde het met een 8/10, Powerplay Magazine zelfs met een 9/10. De Aardschok publiceerde in nummer 2023/7 een paginagroot interview en waardeerde de plaat met een 7,5. Meer reviews zullen snel volgen. Kortom, een band met een lange, rijke historie, daarnaast een gloednieuwe plaat, én tenslotte de ambitie om met hernieuwde energie het Nederlandse en buitenlandse club- en festivalcircuit plat te spelen!
Velozza

Bereid je voor op een explosieve aanval van metalkracht met Velozza! Deze quad levert snelle, hartverscheurende nummers en verpletterende, zware anthems die metalheads buiten adem laten. Sluit je aan bij de moshpit en laat daarbij je innerlijke metalkrijger los terwijl Velozza je meeneemt op een opwindende sonische reis. Verover de wereld met één decibel tegelijk.

OnStage van de Gelderlandfabriek is switching gears! Verwacht hardrock en powermetal, rock, blues en goede tribute bands. Kom je deze nieuwe versie proeven? Je drankje staat koud!

  9 maart 2024
  Deur open: 19:45 uur
  de zaal
  Entree: € 15,00 | early bird € 12,50

Tickets   Event