Uitverkocht: Meta-moe

Uitverkocht: Meta-moe

vr 8 maart 2024

Tickets   Event

Na het succes van Fringe Award-winnaar Great People en de bejubelde CRYBABY duikt het aanstormend all-round maak-duo Emma Buysse en Luna Joosten in de wereld van het all-inclusive resort. Verwacht een komisch, vlijmscherp en puntig duet met Emma, Mark Kraan en mascotte Bollo de Beer in een White Lotus-achtige setting.

Meta-moe

Aan een opgespoten strand van een all-inclusive resort ontmoeten twee vakantiegangers elkaar.
Hannelore (25) ligt in haar Björn Borg bikini op haar Ajax handdoek. Terwijl ze Kanye West luistert op haar Airpods, draait ze om de twintig minuten van buik naar rug en weer terug. Berry (40), ligt op zijn hyper- flexibele strandbedje, afwisselend Nietzsche en Dostojevski te lezen, terwijl hij zijn Volkskrant Magazine-app refresht.
Ze raken in gesprek over de lauwe frieten van het ellenlange buffet, het gemak van zelfbruiner en de zevende symfonie van Beethoven. Totdat ze erachter komen dat ze elkaar kennen en beiden niet meer kunnen ontkennen wie ze ooit waren.

Meta-moe is een dialoog over wannabe’s en intellectuelen, het bevraagt onze drang naar authenticiteit en onze afkeer van pretentie. Maar zijn de mensen die wij veroordelen als pretentieuze sukkels niet eigenlijk mensen die de moed hebben zich uit een hokje te vechten? Zou het ons niet verder brengen als we onszelf openlijk wat serieuzer zouden nemen?

Over de makers

Emma Buysse en Luna Joosten studeerden in 2021 af aan de Toneelacademie in Maastricht, respectievelijk aan de acteurs- en de regieopleiding. Hun samenwerking startte al tijdens de opleiding met de voorstelling Great People (2019). Hun maakstijl werd in deze voorstelling meteen duidelijk.

De voorstelling is persoonlijk, onderzoekend en gericht op generatiegenoten. Hun focus op jong publiek is niet alleen inhoudelijk te zien, maar ook in taal: de teksten, waarin hedendaagse referenties zijn verwerkt, zijn up-tempo, speels en humoristisch. Met Great People wonnen Emma en Luna de Best of Fringe Award 2019. De samenwerking bouwden ze verder uit in CRYBABY (2021). Voor deze voorstelling werkten ze voor het eerst met een artistiek team en namen meer tijd voor het schrijven. Dit had effect: de tekst werd door NRC benoemd tot één van de vijf beste toneelteksten van 2021.

Emma is werkzaam als acteur en speelde in meerdere voorstellingen bij verschillende gezelschappen, waaronder Theater Oostpool en Het Nationale Theater. Sinds de zomer van 2022 is Emma onderdeel van het acteursensemble van Het Nationale Theater. De meest recente voorstelling waar zij in te zien is, is Coriolanus van HNT, in regie van Nina Spijkers.

Luna is werkzaam als regisseur, theatermaker en toneelschrijver. Tijdens haar opleiding liep ze stage bij de Warme Winkel en HNTJong. Ze heeft met meerdere regisseurs samengewerkt, waaronder Casper Vandeputte, Reinout Bongers en Loek de Bakker. Afgelopen februari ging haar meest recente voorstelling bij HNTJong in première Stom, in regie van Casper Vandeputte

totaalpakket

Emma en Luna vinden in elkaar een totaalpakket: samen zijn ze maker, schrijver, regisseur en acteur.  Vanuit de blik van twee vrouwelijke twintigers verhouden ze zich telkens tot de vraag: ‘Hoe ben ik een goed jong mens in de huidige tijd?’. Het doel is om theater te maken voor generatiegenoten wat reflecteert op de tijdsgeest zonder te moraliseren. Juist de twijfel en onzekerheid staat centraal

In samenwerking met Via Rudolphi Producties, Theater Bellevue en Theater Walhalla hebben Emma en Luna een Nieuwe Makers Regeling ontvangen van het Fonds Podiumkunsten

Emma & Luna: “We herkennen in elkaar eenzelfde vorm van nuchterheid en zelfspot. In de repetities ervaren we veel plezier om samen personages vorm te geven, het is echte en gelijkwaardig onderzoek. We kunnen elkaar goed bevragen en leggen ons niet neer bij concessies. Luna kan in haar teksten grootse gevoelens op absurde, speelse manier verwerken in alledaagse situaties. Emma’s humor is scherp en grof, ze is niet bang om de grenzen op te zoeken.”

Credits voorstelling:
Concept en tekst: Emma Buysse, Luna Joosten
Regie: Luna Joosten
Spel: Emma Buysse, Mark Kraan

Campagnebeeld: Sara Schoon

Meta-moe in de Gelderlandfabriek is een voorstelling met STIP

Pay What You Can

Bij de STIP voorstellingen koop je van te voren je kaartje via de button op de website, die je door-leidt naar het betaalsysteem van theater de Fransche School.
Hier geef je aan of je de adviesprijs betaalt of je eigen gekozen tarief met een minimum van € 2,50.

  8 maart 2024
  Deur open: 19:45 uur
  de zaal
  Entree: pay what you can

Tickets   Event