nacht van de film
za 18 maart 2023
Nieuw in programmering van de Gelderlandfabriek: films. Op zaterdagavond 18 maart 2023 organiseert de Gelderlandfabriek een speciaal evenement, de Nacht van de Film.
Geen filmfestival met bioscoopfilms in de grote zaal, maar een intiem evenement met kleine parels juist op de andere plekken in de Gelderlandfabriek.
Als bezoeker wandel je door het gebouw langs parallel vertoonde filminstallaties. In ‘zijspoor’, de ‘flex’ en op het ‘pleintje’ vind je een programma van korte films. Tussen de filmvertoningen vindt er een gesprek plaats tussen Hilt Lochten en de film-makers. Op het pleintje is er naast Artist Talk & Screening ruimte voor ontmoeting en uitwisseling.
Van experimenteel werk, performance-videoregistratie en reels tot korte film en interactieve installatie.
Mooie goedgemaakte films bieden schoonheid en troost maar bovenal ook een ontsnapping naar verstilling, een manier om weer af te stemmen waar je eigenlijk staat.
Culemborg en haar regio heeft op dit vlak veel kwaliteit in huis. Alle makers in dit festival hebben een link met de stad. Of ze er nou opgroeiden, een periode belangrijke werken maakten of juist nieuwe inwoners zijn.
Tijdens de Nacht van de Film kom je in contact met deze makers die bij jou in je stad dezelfde wereld op een heel eigen manier ervaren.
Op het programma staan:
Over en Weer
door Anna Boekelder 14 minuten fictie/experimenteel/dans
In deze metaforische bewegingsfilm proberen twee mensen elkaar te ondersteunen wanneer zij hun evenwicht verliezen, maar deze verhouding blijkt scheef in het geven en nemen wanneer zij steeds dieper en onvoorspelbaarder vallen.
Het idee is ontstaan na mijn eigen ervaring met een onhoudbare relatie, waarvan ik achteraf pas de subtiele patronen van narcisme heb ingezien, die het voor mij heel zwaar hebben laten voelen. In gesprekken met anderen en door hierover te lezen, kwam ik erachter dat ik niet alleen ben.
Ik ben langzaam maar zeker de confrontatie met dit onderwerp aangegaan. Deze bewustwording is een pijnlijk maar helend proces en de inzichten die ik over de begrippen narcisme en gaslighting heb opgedaan hebben mij enorm geholpen. Ik wil afstappen van het scheldwoord narcist en met begrip voor waar deze stoornis vandaan komt naar de situatie kijken, maar vooral ook begripvol naar mijn eigen handelen. Ik zit nog midden in het verwerkingsproces en hoop dat de verbeelding hiervan ook anderen kan helpen in een soortgelijke ervaring.
The Human Hoax
Door Berend van den Brand. Kleine korte videos geïnspireerd op de snelle reels van Instagram en TikTok.
Door de vluchtigheid van social media wordt het steeds lastiger om een duidelijk beeld te krijgen van wie iemand is. Een klein deel van iemands leven wordt gedeeld waar een identiteit aan verbonden wordt. Het blijft een vraag waar we nog al eens opzoek naar zijn: Wie ben je echt? Wat maakt jou uniek?
Maar hoe kan je deze zoektocht aangaan in een maatschappij waarin verteld wordt wie of wat je bent? De vraag aan het publiek is dan ook: Wie denk je te zien in deze clips?
Het uiterlijk van het personage verandert, daarmee het idee van wie iemand is ook, maar de persoon zelf blijft hetzelfde. Zegt daarmee de mening van de waarnemer niet meer over zichzelf dan over de persoon? Zie je wie de persoon echt is of zie je iets wat je eigen goed- of afkeuring weerspiegelt en wat zegt dat over hoe je jezelf ziet?
ECHO
Door Nienke Jorissen. Dansfilm
We zien 4 personages die op hun eigen manier proberen om te gaan met prestatiedruk en op zoek gaan naar meer rust.
In ECHO onderzoekt de filmmaker hoe we met verwachtingen van onszelf en anderen omgaan en hoe we meer vrijheid voor onszelf kunnen creëren. Kwetsbaarheid, uiterlijk en status zijn thema’s die vaak terugkomen in onze maatschappij en worden onder andere getoond in deze film door middel van dans.
Dans is een universele taal. Een lichamelijke taal waar je heel goed mee kunt laten zien wat stress en verwachtingen met je doen.
Verschillende interactieve film installaties
Door Jasper van Roden.
Slimme onweerstaanbare constructies waarbij het onmogelijk is om niet te spelen.
FINISHED FILMS
door Joeri Pruys
Joeri Pruys (1977) is een filmregisseur en scenarist met een achtergrond in beeldende kunst. In veel van zijn films combineert Joeri een surrealistische beeldtaal met prikkelende, ontregelende verhalen. Vaak speelt muziek een prominente rol. Joeri legt zich voornamelijk toe op het maken van fictie en documentaires. Zo zal hij binnenkort in de Gelderlandfabriek een intense korte film opnemen getiteld You Are Safe, met hoofdrollen van Nancy Masaba en Sytske van der Ster. Maar Joeri heeft ook veel experimentele filmwerken gemaakt, zoals FINISHED FILMS, een serie van twintig experimentele korte films gemaakt in twintig opeenvolgende weken, steeds met dezelfde actrice, Maaike Bouma.
Rivers
performance van Yiyi Chen & Haoming Chen
In juni 2022 heb ik deelgenomen aan een residency bij LekArt in Culemborg. Dit project van een maand gaf me de tijd om na te denken over de connecties met mijn vaderland. Blij dat ik veel vrijheid had om verschillende dingen uit te proberen, begon ik na te denken over het idee van de rivier in mijn thuisstad Changsha (hoofdstad van Hunan) en de Lek.
Net als voor Nederlanders is de rivier belangrijk voor de inwoners van Changsha. Iedereen heeft een diepe band met The Xiang; een tak van de Yangste. Het is zowel een romantische band als een belangrijk symbool van de dagelijkse handel en nijverheid.
Tijdens mijn residency deed ik samen met mijn vader een performance over de rivier. We schreven allebei en bedachten uiteindelijk elk drie paar gedichten. Na veel gerepeteerd te hebben, stonden we allebei aan onze eigen rivieren – de een in Changsha en de ander in Culemborg. We lezen ze simultaan voor op een live zoomlink in een virtuele, wereldwijde performance. De film is een documentatie van dit stuk.
TROOST
door Makerscollectief Groundless
een korte, beeldende film over troost In de film TROOST volg je drie personen die op zoek zijn naar houvast bij zichzelf en bij elkaar. Toch blijkt overgave aan de val onvermijdelijk. Dit brengt hen een onverwacht inzicht.
Makerscollectief Groundless bestaat uit Marrit Bausch, Margit Odems en Anna van Veen en is voortgekomen uit de gelijknamige voorstelling Groundless (2019), waarin de gedeelde liefde voor fysiek theater centraal stond. Fascinatie door vragen als: hoe troost je eigenlijk? En hoe vind je troost? vormden de aanleiding voor een artistiek onderzoek. Zo ontstond deze korte film over het thema troost, nog steeds benaderd vanuit fysiek theater.
door Marieke van der Burg interactieve installatie
In het licht van een schijnwerper komt een schaduwwereld tot leven. Wat als we onuitgesproken emoties zichtbaar maken? Met haar installatie Self Spot wil media-ontwerper Marieke van der Burg de donkere kanten van het leven uit de taboesfeer halen en op de voorgrond plaatsen.
Pak een zaklamp en breng de schaduw in jezelf tot leven.
Met een zaklamp kunnen bezoekers schijnen op een keuken waardoor binnen het kader van het spotlicht schaduwen van de objecten zichtbaar worden. Al snel beginnen de schaduwen te leven. Elk object heeft zijn eigen karaktereigenschappen, emoties en gevoelens, net als wij.
Vreemde Vogels
trailer
Dagelijks zien we op tv hoe het is om halsoverkop je huis te verlaten en te vluchten voor oorlogsgeweld. Maar wat gebeurt daarna, als je als vluchteling in een nieuw land je leven moet opbouwen? Daarover vertelt de film Vreemde Vogels van Hilt Lochten.
Hilt Lochten is een in Antwerpen geboren filmmaker die zo’n twee decennia in Culemborg woont. Zij host de Nacht van de film. Hilt is alom gerespecteerd en werkt zowel voor de Vlaamse als de Nederlandse televisie.
In 20212 viel ze in de prijzen bij de uitreiking van de Prix Jeunesse, de zogenoemde Oscars voor kindertelevisie, met de jeugddocumentaire 2Broers. De korte jeugddocumentaire kreeg de eerste prijs in de categorie 7-11 jaar non-fictie.
blokkenschema
mede mogelijk gemaakt door:
18 maart 2023
Deur open: 20:45 uur
Aanvang: 21:00 uur
door de hele fabriek
Entree: € 14,50 | jongeren t/m 20 jaar € 7,50