online: VOET-lezing Operatie Oranje | Jan Hogendoorn

online: VOET-lezing Operatie Oranje | Jan Hogendoorn

ma 26 april 2021

Weet u het nog? Op 30 april 1991 stond Culemborg (met Buren) internationaal in de schijnwerpers. Koningin Beatrix, met in haar kielzog de complete koninklijke familie, kwam naar de Betuwe om daar officieel Koninginnedag te vieren. In 2021 is dat 30 jaar geleden. Een mooi moment om herinneringen op te halen. Te meer omdat ook dit jaar wat nu Koningsdag heet niet massaal kan worden gevierd. 

Op 30 april aanstaande is het precies 30 jaar geleden dat Culemborg het middelpunt van de Nederlandse pers was. Koningin Beatrix vierde haar verjaardag in Buren en in Culemborg.
Sinds 1748 zijn de Oranjes ook graaf van Culemborg. Stadhouder Willem IV kreeg het verliesgevende graafschap cadeau van de staten van het Kwartier van Nijmegen. Hij wist het binnen enkele jaren weer zeer winstgevend te maken.
Rond 1750 bezocht Anna van Hannover -Willems vrouw- Culemborg. Daar zijn rekeningen van bewaard gebleven. Maar de band tussen de graven van Culemborg en de Oranjes gaat veel verder terug.

Zijn er nog sporen terug te vinden in Culemborg uit de tijd dat de Oranjes directe bemoeienis hadden met Culemborg?

Jan Hogendoorn vertelt over de historische band tussen de Oranjes en Culemborg. Nog altijd is koning Willem Alexander graaf van Culemborg.

De lezing wordt gehouden vanuit De Fransche School, maar zonder publiek.

naar de stream

De livestream start op maandag 26 april om 20.00 uur. Vanaf 19.30 uur kan je verbinding maken.

 

  26 april 2021
  Aanvang: 20:00 uur
  thuis vanuit de luie stoel
  Entree: gratis!