op locatie in Parc de Triomphe: Tineke Postma

op locatie in Parc de Triomphe: Tineke Postma

zo 5 september 2021

Onder de noemer Jam Jazz Parijsch is  5 september een optreden van de gevierde saxofonist en componist Tineke Postma in Parc de Triomphe in de Culemborgse wijk Parijsch. Het markeert de seizoensopening van het jazzprogramma van de Gelderlandfabriek.

Dit keer is gekozen voor een bijzondere kick-off: een openluchtvoorstelling op zondagmiddag 5 september in het nog nieuwe Parc de Triomphe. Naast Tineke Postma en haar band zijn er optredens van Ella’s Trio en Organice, een nieuw gezelschap met de Culemborgse drummer Kees van Herk. Het programma begint om 14.00 uur en de entree is gratis. 

Op 5 september gelden de huidige 1,5 meter maatregel nog, ook buiten, kom niet als je verkoudheidsklachten hebt en bij toegang tot het terrein worden het bekende checkgesprek gevoerd. Breng gerust je eigen picknickmand mee of laat deze vullen bij PLUS Giel Smits. Wil je graag zitten? Neem een stoeltje mee.

Dit programma wordt mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van CV Parijsch en stichting Escape

14:00-14:30 Ella’s trio

Het Ella Zirina Trio verweeft de geluiden en texturen van de gitaar, bas en drums tot een kleurrijk kunstwerk waarbij het melodische en harmonische resultaat inspiratie haalt uit de jazztraditie en zich richt op het verkennen van originele compositie.

Bandleider en gitarist Ella componeert door haar emoties en levenservaringen op muziek over te brengen en te delen met de luisteraars, daarom is de muziek het beste te omschrijven als oprecht en gevoelig.

Ella Zirina – gitaar
William Barrett – bas
Eloi Pascual Nogue – drums

14:45-15:30 Organice

Organice is het nieuwe hammond orgel trio dat originals en standards met elkaar afwisselt. De stukken en arrangementen zijn fris, maar vormen geen keurslijf zodat de muzikanten zich vrij kunnen blijven bewegen. De muziek klinkt stevig, maar is soms ook mooi ingetogen. Drummer Kees van Herk komt uit Culemborg.

Patrick Holleeder – hammond
Harm Nielsen – gitaar
Kees van Herk – drums

16:00-17:00 Tineke Postma Group

De gevierde saxofonist en componist Tineke Postma zal in Culemborg een nieuw werk laten horen dat verbonden is aan de prestigieuze Bimhuis compositie opdracht 2021. 

In het afgelopen jaar is dit werk tot stand gekomen. Tineke beschouwde het componeren als een nieuw muzikaal avontuur met een verdieping van voor haarzelf nieuwe en oude compositie/ improvisatie concepten. 

Verschillende elementen komen samen; de sopraansaxofoon staat centraal, haar voorliefde voor zang, de sound van experimentele elektrische jazz uit de jaren ’70 en ’80 (Tineke’s jeugd), met een grote focus op ritmische elementen uit Carnatic muziek en het M-base denkgoed van saxofonist Steve Coleman.

In dit nieuwe werk geeft Tineke ook uitdrukking aan de effecten van de huidige Covid-19 crisis op de individuele mens en de gemeenschap. De polariteiten die er altijd al waren, lijken in deze tijden nog groter te worden en deze vormden een interessant uitgangspunt voor het creëren van een nieuw werk. Ook heeft Tineke de rust, stilte en isolatie als inspiratiebron gebruikt om er achter te komen wat echt belangrijk is in haar leven.

Tineke Postma – sopraan sax
Ella Zirina – gitaar
Marc van Roon – piano
Omer Govreen – bas
Sun-Mi Hong – drums

  5 september 2021
  Deur open: 13:45 uur
  Aanvang: 14:00 uur
  Parc de Triomphe, Parijsch
  Entree: gratis!