Over de fabriek

 

 

De tegels op de toiletten in de Gelderlandfabriek laten je de historie zien van de fabriek en haar gebruikers. Hoe een locomotiefloods uit 1868 is uitgegroeid tot een nieuwe creatieve hotspot.

1868: locomotiefloods
Het gloednieuwe restaurant in de fabriek, una Volta, vind je in het oudste deel van de fabriek: een locomotiefloods uit 1868. De spoorbrug over de Lek en de bouw van deze locomotiefloods maakten in die tijd goederenverkeer tussen ’s-Hertogenbosch en Utrecht mogelijk. Dit gemeentelijk monument is de oudste nog bestaande locomotiefloods van Nederland.

jaren ’30: meubelfabriek
De fabriek van meubelmerk Gelderland opende in de jaren dertig haar deuren in de oude locomotiefloods en in de aangebouwde delen met de karakteristieke zadeldaken. Op verschillende plekken in het pand werd gewerkt aan inmiddels bekende designklassiekers. De locomotiefloods was in gebruik als tekenlokaal, bij de huidige studio’s en ateliers werden de banken en stoelen gestoffeerd en de grote zaal – nu de ideale plek voor voorstellingen, congressen en fotoshoots – fungeerde als productiehal.

2016: creatieve hotspot
Na het vertrek van meubelmerk Gelderland eind jaren negentig zag een groep creatieve zelfstandigen de mogelijkheden van het industrieel erfgoed. Ze creëerden er hun werkruimtes en ontwikkelden een toekomstplan. Met succes: dankzij een subsidie van de provincie Gelderland, de financiële hulp van verschillende partijen – ook particulieren – en de hulp van veel klusvrijwilligers is de eerste fase van het project afgerond. Het proces van mooie dingen maken kan doorgaan in de Gelderlandfabriek.

nu en in de toekomst:

De Gelderlandfabriek is een levendige en diverse plek met veel bedrijvigheid, waar mensen vanuit hun eigen autonomie elkaar ontmoeten op verschillende vlakken: open, laagdrempelig en ontspannen.
De industriële locatie is de thuisbasis voor de Fabriekers. Daarnaast voelen verschillende doelgroepen zich uitgenodigd door de veelzijdigheid van De Gelderlandfabriek, om er onderdeel van te worden. De fabriek is een mix van openbare, semi-openbare en private ruimtes, die met elkaar een unieke combinatie vormen. De bezoekers worden daardoor deelgenoot gemaakt van de waarde die de locatie heeft: je komt op een plek waarvan je kunt voelen dat er iets bijzonders mee is, terwijl je er misschien niet je vinger op kunt leggen waar hem dat in zit. Met de bezoekers wordt een ruimte gedeeld, waarin zij mede verantwoordelijkheid kunnen voelen voor de sfeer en hetgeen wat er tijdens het verblijf kan gebeuren. Het kan je als bezoeker veranderen: van toerist naar “meemaker”.

Uniek en exclusief ondernemerschap

De inspirerende setting, de flexibiliteit van de zalen, het netwerk aan creatieve ondernemers in De Gelderlandfabriek en de creativiteit van de organisatie zorgen ervoor dat we elk evenement naar de specifieke wens van de klant kunnen organiseren. Door de unieke combinatie van factoren wordt elke activiteit speciaal en exclusief. Ons doel is om de eigenheid van ieder event uit de verf te laten komen.

De Fabriekers bieden extra mogelijkheden omdat zij als ambachtslieden zich bijvoorbeeld inzetten voor decorbouw, workshops, creatieve opstellingen, vormgeving en meer. Daarmee leveren ze een bijzondere toegevoegde waarde.

Ondernemerschap en verbinding met de Gelderlandfabriek als gemeenschap komen zo bij elkaar in een creatief proces. Daarbij ontstaat bij opdrachten iedere keer weer iets unieks. De zaalverhuurder, de restauranthouder en de vakmensen en ontwerpers versterken elkaar.

Een (zakelijke) bijeenkomst zal hierdoor bij de Gelderlandfabriek een eigen identiteit versterkend evenement worden. Omdat wij niet alleen in de uitvoering, maar zeker ook in de aanloop van een evenement of bijeenkomst de juiste mensen uit ons netwerk betrekken, ontstaat een gezamenlijk maak-proces. Als je dat aangaat, kom je als organisator van een event meer tevoorschijn voor je gasten.  Meer podiumkracht. Dat is wat we bieden.

De Gelderlandfabriek is open!

Schuif aan in restaurant una Volta, bekijk de expositie in de entree, zie wat er wordt gemaakt in de ateliers of bezoek een evenement.