de Gelderlandfabriek

Parel van de Betuwe

De leukste popcompetitie van Midden-Nederland is terug!

Twee jaar was het stil, maar nu is de leukste popcompetitie van Midden-Nederland terug. En de Gelderlandfabriek is voortaan het hoofdkwartier van de Stichting Parel van de Betuwe. Logisch om ze in huis te nemen, zo kunnen wij die ontwikkelplek voor jonge podiummuzikanten zijn waar ze ervaring opdoen in een inspirerende omgeving. Op 25 maart 2022 is de kick-off van de 31ste Parel van de Betuwe. Op 8 april is het vervolg. Wat daarna gebeurt hangt af van het aantal inschrijvingen en wordt kort na 14 februari bekend gemaakt. Regionale bands kunnen zich uiterlijk 14 februari 2022 aanmelden voor deelname.

De eerste editie van deze regionale popcompetitie, dan nog Grote Prijs van de Betuwe geheten, wordt gehouden in 1990. Er zijn elf deelnemers en de Tielse band Urf, Rund en ​Rukvet No. 7 wint de finale in Buren, waar het allemaal is bedacht. Het jaar erop wordt de naam gewijzigd in Parel van de Betuwe. Er melden zich twintig bands. Zo gaat het jaar na jaar door. Het aantal deelnemers varieert sterk, maar telkens zijn er genoeg voor wéér een Parel-editie. De laatste keer dat om deze prestigieuze trofee wordt gestreden is 2019. In Zinder in Tiel, lange tijd de Parelstad, gaat Deposit als 30ste winnaar in de boeken. In de afgelopen 30 edities hebben tussen de 300 en 400 bands meegedaan.

Voor wie is de Parel?

Beginnende bands, acts en singer/songwriters uit de Betuwe opgelet! De Parel van de Betuwe zoekt jullie. Welk muziekgenre je speelt maakt niets uit. Rock, metal, punk, indie, folk, soul, reggae, blues, hiphop you name it, aarzel niet en meld je aan. Ga naar www.parelvandebetuwe.nl voor het formulier.