de Gelderlandfabriek

Self Spot

Foto: Marieke van der Burg

Marieke van der Burg (Est, 1998) studeerde Image and Media Technology aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Door middel van een spotlicht komt een schaduwwereld tot leven, een wereld die onze menselijke, herkenbare, maar vaak niet uitgesproken emoties en gevoelens laat zien.

Het taboe op het uiten van onze emoties en gevoelens herkennen de meesten van ons, maar maakt het uitdrukken hiervan niet vanzelfsprekend. Dit zorgt op korte en lange termijn voor lichamelijke en mentale gevolgen. Om het taboe te doorbreken, zet ‘Self Spot’ (2022) onze moeilijkheden letterlijk en figuurlijk in het spotlicht.

Met een zaklamp kunnen bezoekers schijnen op een keuken waardoor binnen het kader van het spotlicht schaduwen van de objecten zichtbaar worden. Al snel beginnen de schaduwen te leven. Elk object heeft zijn eigen karaktereigenschappen, emoties en gevoelens, net als wij.

Als maker gebruik ik altijd mijn eigen ervaringen en het leerproces dat daarbij hoort als inspiratie. Door middel van animaties, projectietechnieken en interactieve ervaringen maak ik unieke creaties waarmee ik op speelse wijze beladen onderwerpen onder de aandacht breng.