Jam, Jazz & Pizza

TRUDI BARTEL

 

Ze vormen al vanaf het begin van de Gelderlandfabriek een vaste waarde: de maandelijkse concerten in de serie Jam Jazz & Pizza. Mooie titel, trouwens, en helemaal waar. Want er wordt gejamd door jazzmusici en de bezoekers krijgen in de pauze een pizzapunt uit restaurant una Volta. Trudi Bartel is de bedenker van het concept. Dankzij haar inzet komt de ene na de andere Grote Naam uit de jazzscene naar Culemborg.

Het idee achter Jam Jazz & Pizza: nodig een gerenommeerd artiest uit en vraag of die een talent meeneemt. Trudi Bartel: “Het gebeurt niet zelden dat mensen elkaar in de fabriek voor het eerst ontmoeten. Dan spreken ze een uurtje van te voren af en overleggen wat ze gaan doen. Vervolgens nemen ze het publiek mee in hun avontuur. Tijdens het concert let ik op de bezoekers. Die zitten altijd actief te kijken. Door de opstelling, met de artiesten op gelijke hoogte en kort op de zaal, ben je als publiek onderdeel van het programma.

Het geheim van Jam Jazz & Pizza en hoe ik de artiesten overhaal geef ik vanzelfsprekend niet prijs. Nou vooruit, een tipje van de sluier: ik heb een leuk verhaal, dat hen kennelijk aanspreekt. En ik heb het voordeel dat ze het vak willen doorgeven aan jonge mensen. Ze kennen altijd wel een getalenteerd iemand met wie ze willen werken. Neem pianist Cor Bakker. Die had saxofonist Gideon Tazelaar zien spelen toen die 14 jaar was. Dat heeft hij altijd onthouden. In april 2018, Gideon was 19 en studeerde in New York, speelden ze in de Gelderlandfabriek voor het eerst samen. Je ziet dat ze plezier hebben. En het publiek maakt iets bijzonders mee. En wat ook mooi is: alle artiesten willen graag terugkomen.”