BoterBoter + Johan Kuipers

BoterBoter + Johan Kuipers

do 20 juni 2024

Tickets   Event

Onder de naam ‘an Evening at the Factory’ organiseren we een maandelijkse artist meetup. Verwacht kwalitatieve, vernieuwende en soms verwarrende programmering. Programmering die stimuleert, inspiratie en horizonverbreding biedt en aanknopingspunten geeft voor een inhoudelijk gesprek nadien. Dit keer met synther-songwriter BoterBoter en een artist-talk-telefilm van Johan Kuipers.

BOTERBOTER

BoterBoter is Utrechts eigen synther-songwriter: Nederlandstalige electropunk doordrenkt van absurdisme en poëzie. BoterBoter neemt een gulzige slok van ons vreemde bestaan om vervolgens zijn verbeteringsysteem te tonen.
Aldaar nemen we waar:
1. Hoe men al dartelend de dag kan plukken
2. De destructie die dit plukken teweeg kan brengen
3. Hoe absurdisme de onoplosbaarheid van onze existentie behapbaar en smakelijk kan maken.

BoterBoters teksten fluctueren tussen doordacht en loszinnig, zijn beats zijn elektronisch en ongepolijst. Zijn muziek laat je lachen, fronsen, dansen en dekking zoeken. Het is een lach, een traan en een emmer vaseline.

BoterBoter stond eerder in de Duwtent op Lowlands, hij was tafelheer en jingleboer bij ‘de dakhaas praat’ in de Utrechtse Bieb. Hij was onderdeel van het straattheater programma van Oerol en speelde op Wildeburg. Hij maakte muziek voor de Mensen Zeggen Dingen podcast en was vaak te gast bij MZD live-events.

Stop De Kunstenaar Of Ik Ga Ondergronds

De artist talk bestaat uit de vertoning van de korte telefilm ‘Stop De Kunstenaar Of Ik Ga Ondergronds’. Deze telefilm is gemaakt door beeldend kunstenaar Johan Kuipers in opdracht van zijn eigen TV-zender ‘Bedhelm TV’. Kuipers verbeeldt op associatieve en absurdistische wijze zijn twijfels en onzekerheden rondom zijn kunstenaarschap. Financieel zwaar weer, onzichtbaarheid in de kunstwereld, persoonlijke omstandigheden en eigenaardige karaktereigenschappen… Zoveel dingen hebben invloed op zijn carrière. Uiteindelijk lijkt hij met deze film zijn voortdurend terugkerende wens om met kunst te stoppen definitief om zeep te helpen. Hij heeft een nieuwe vorm gevonden: Bedhelm TV.

Johan Kuipers

Johan Kuipers is beeldend kunstenaar en vierde in 2023 zijn 25 jarige jubileum in het vak. En dat terwijl hij voor de buitenwereld er net 2 jaar mee gestopt was. Die twee jaar heeft hij gebruikt om zijn werk tussen 1998 en 2021 te archiveren en daarmee zijn kunstenaarschap af te ronden. Het archief bestaat uit vele uren kunst- en muziekvideo’s, pakweg 700 muziektracks, honderden afbeeldingen van tekeningen, schilderijen en fotomanipulaties.

Bedhelm TV

Omdat hij zocht naar een manier om zijn werk in een nieuw daglicht te stellen startte hij in juli 2023 Bedhelm TV. Een TV-zender die als doel heeft: het non-stop uitzenden van kunst- en muziekvideo’s van Bedhelm, De Groene Man, Sjonnie Kristal en Sander Nijhuis. Dit zijn allemaal pseudoniemen van Kuipers waaronder hij in die 25 jaar heeft gewerkt. Johan Kuipers ziet zichzelf als een soort beheerder van zijn eigen archief. Nieuw werk maken is geen must; zijn oude werken recyclen en oppoetsen genereert een nieuw perspectief voor oude ideeën. Dat doet volgens hem recht aan al dat werk.

De rest van de avond luister je naar een muziekselectie van Meneer De Perifeer, is er bier en naked tosti.

logo an Evening at the Factory  logo de Perifeer

An Evening at the Factory is mede mogelijk gemaakt door:

 

Vanavond is an Evening een artist meetup met STIP

Pay What You Can

Bij de STIP voorstellingen koop je van te voren je kaartje via de button op de website, die je door-leidt naar het betaalsysteem van theater de Fransche School.
Hier geef je aan of je de adviesprijs betaalt of je eigen gekozen tarief met een minimum van € 2,50.

  20 juni 2024
  Deur open: 20:00 uur
  het pleintje
  Entree: pay what you can

Tickets   Event