An Evening at the Factory

is : een maandelijkse meetup met een gevarieerde programmering waarbij het experiment wordt opgezocht. 1 of 2 optredens per avond, dichtbij het publiek, die plaatsvinden op het indoor ‘pleintje’ tussen de ateliers. Experimenteel en op het snijvlak van muziek, performance en beeldende kunst.
Van improv en jazz tot poëzievoordracht, van geluidskunst tot performance art, van deep listening tot visuele gedichten met filmbeelden en dans, van snoeiharde noise tot verstilde composities.  

DO 21 OKTOBER 2021 #5 HARALD AUSTBØ & ISAMO THISSEN

Foto’s: Pien Groen

Harald Austbø combineerde zijn theatrale kwaliteiten met eigentijdse cello-technieken, live improv, zang en human beatbox. Een indrukwekkende en bij vlagen hilarische performance was het gevolg.

Isamo Thissen studeerde dit jaar af aan het AKV St. Joost ’s-Hertogenbosch. Ze exposeert momenteel in de entree. In haar geborduurde werken is ze opzoek naar het grensgebied tussen figuratie en abstractie en de schoonheid die zich kan openbaren via het rampzalige. Tijdens de avond vertelde ze over haar werkwijze en het ontstaan daarvan.

check de online expo van Isamo hier

in samenwerking met

DO 23 SEPTEMBER 2021 #4 SARAH KERBOSCH, GUUSJE DE BRUIN & HEIKE DE WIT

Foto’s: Pien Groen

Te midden van een decor opgebouwd uit objecten, animaties, sound design en andere delen van het proces van het project ‘Dit Is Geen Ondergoed Collectie’ voerden Guusje en Sarah sets van bewegingen uit. Dit gebeurt in en rondom elementen gemaakt van verschillende materialen, met als grootste object de “kinesfeer”: een tent-achtige sculptuur die verandert van vorm door interactie met bewegende lichamen. Het publiek liep door het decor om zelf dingen te ontdekken en onderdeel te worden van de performance; de eclectische wereld van ‘Dit Is Geen Ondergoed Collectie’.
Daarna gaf masterstudente gender studies Heike de Wit een lezing over vrouwelijkheid waarin zij bevroeg wat vrouwelijkheid is en kan zijn, en daarmee een extra dimensie gaf aan wat er te zien was.

De bewegingen zijn ontwikkeld in samenwerking met het performance collectief Merle | Mischke | Klee, het sounddesign is gemaakt door Muriel Louveau en Hubert Heutinck van de Arnhemse studio Supermassive heeft de animaties ontwikkeld.

DO 26 AUGUSTUS 2021 #3 NIENKE JORISSEN

Foto’s: Pien Groen

We zagen het visueel gedicht ‘between TIME and SPACE’ van Nienke Jorissen met filmbeelden en dans. Waarin voelbaar was dat tijd – als duur – niet zomaar meetbaar is maar ruimte heeft en rekbaar blijkt.
Na de live performance was er muziek door DJ Bonjour.

Nienke Jorissen bestudeert in haar werk de mensheid van verschillende tijden, werelddelen en religies om te kunnen ontdekken wat ons met elkaar verbindt en waar het leven werkelijk om gaat. Ze wil verschillende facetten van het mens-zijn tonen die als troost of inspiratie kunnen dienen.

DO 22 JULI 2021 #2 ZALM

Foto’s: Pien Groen

Bij deze tweede editie stond ZALM op het programma. De rest van de avond was het luisteren naar een muziekselectie van Meneer De Perifeer terwijl er in de entree een tentoonstelling van Kassandra Wolda was.

ZALM IS NEDERLANDSE CULT/CAMP TV, DINGEN OM BOOS OP TE WORDEN EN NOISY GRINDPUNK!!!!!! ZALM IS DE NIEUWE EENMANS FORMATIE UIT EINDHOVEN!!!!!!!!!!!!!!!! GRILLIGE SCREAMS, DIEPE GRUNTS!!!!!!! VOOR ALLES EN TEGEN ALLES!!!!!!! TEGEN DE ZELFGENOEGZAAMHEID EN IDIOTERIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! EN JA DAT MOET MET UITROEPTEKENS!!!!!!!!


in samenwerking met

DO 24 JUNI 2021 #1 KAREL VAN DER EIJK & JEHUDI VAN DIJK

Foto’s: Pien Groen

Tijdens deze eerste editie stond hier Karel van der Eijk op het programma. Jehudi van Dijk kwam ook langs, om een aantal van zijn gedichten voor te dragen. De rest van de avond werd opgeluisterd met een muziekselectie van Meneer De Perifeer.

Karel van der Eijk is een beeldend kunstenaar die installaties maakt waarin geluid en mechanica een sleutelrol hebben. Sommige van zijn installaties bewegen met een druk op de knop, anderen worden als een instrument gespeeld door het publiek of door de kunstenaar zelf.

Jehudi van Dijk is een kunstenaar uit Zwolle die sinds de lockdown prachtige collagegedichten maakt. Deze werken van Jehudi hangen sinds mei op ons gebouw. Poëtische nieuwe werelden, gedachtenkronkels en mijmeringen over liefde.
artikel over de buitenexpo


in samenwerking met

Artistiek concept

Tijdens de pandemie werd helder dat de culturele sector enorm kwetsbaar is en artistiek werk tegenwoordig vooral beoordeeld wordt op zijn maatschappelijke werking. Wij missen het gesprek waarin om artistieke waarde wordt gevraagd en deze wordt beoordeeld. En vrezen dat we de unieke ervaring van kunst zullen kwijtraken als ze op een instrumentele wijze benadert blijft worden. We komen in verweer tegen de versimpeling die hier het gevolg van is. En willen weer vragen is dit goed? En waarom?
Lees hier meer over:
Kunst is nu machtelozer dan ze zelf denkt
Kunst is net als liefde ze verrijkt ons leven met bijzondere gevoelens en ervaringen die we anders niet zouden hebben

Met het initiatief van An Evening at the Factory richten we ons bewust op de makers en willen we direct investeren in het vergroten van hun welbevinden. We ontslaan van doelstellingen buiten het werk zelf en zorgen voor een podium zonder compromissen. Met ruimte daarnaast voor uitwisseling en inspiratie.

Tone of voice

De naam An evening at The Factory verwijst in eerste instantie naar de locatie waar de avonden gehouden worden: De Gelderlandfabriek. Daarnaast zullen kunstenaars en creatieven de knipoog naar Andy Warhols The Factory herkennen.
De sfeer en mystiek van avantgardistisch/progressief New York in de jaren ’60, gemengd met een gevoel van anti-establishment en rebellie en het inspelen op nieuwe vormen/tendensen is een hele mooie legacy om An evening at the Factory op te ‘bouwen’.