Remy van Kesteren en Kika Sprangers

Remy van Kesteren en Kika Sprangers

zo 17 september 2023

Tickets   Event

hartveroverende musici op saxofoon en harp
Kika Sprangers

Kika Sprangers (Nijmegen, 1994) is saxofonist, componist en bandleider. Met haar fluwelen geluid, sprankelende klanktaal en meeslepende composities behoort ze tot een van de meest hartveroverende musici die ons land rijk is.

Kika laat haar muzikale verhaal door emotioneel en integer spel binnenkomen bij de luisteraar. In haar eigen woorden: “Als luisteraars geraakt zijn door mijn muziek, is dat het grootste compliment dat ik kan krijgen”.

Ze vindt haar inspiratie bij grote portretfotografen als Anton Corbijn, sterke karakter schrijvers als Griet op den Beeck en filmische artiesten als de Noorse saxofonist Mette Henriette. De verstilde hartstocht die hun werk kenmerkt wil Kika ook in de kern van haar muziek vatten. Haar spel draait om het samenbundelen van kwetsbaarheid en kracht. Een visie die zich muzikaal uit in een voorliefde voor onorthodoxe bezettingen en spanningsbogen van symfonisch volle passages tot beladen stiltes. De eerste liefde is jazz, maar haar muzikale inspiratie, zoals bijvoorbeeld te horen in haar werk met het strijkersensemble Pynarello, ligt zeker ook bij twintigste eeuwse componisten als Arvo Pärt en Ravel.

Haar artistieke zoektocht draait om wat ons menselijk maakt. Het album Human Traits drukt het uit: de versmelting van portretfotografie en muziek illustreert een muzikale oogopslag van geportretteerde karakters. Dit album uit 2019 is een samenwerking tussen Sprangers en fotograaf Karen van Gilst. Kika schrijft hierover in de liner notes: “Durf je iemand recht in de ogen te kijken, dan leer je iemand kennen, meteen. Dan kijk je als het ware iemands karakter in. Dit album gaat daarover.”

de kracht van improvisatie

Het gedragen en open spel van Sprangers omvat een liefde voor het moment. Een liefde die vooral live tot uitdrukking komt op het podium. Voor Kika draait optreden om het openstaan voor de ander, haar mede-musici én het publiek. Met als streven dat onverklaarbare, magische moment waarop alles samenkomt. Het is een volledige overgave aan de muziek, voor haar de kracht van improvisatie, en daardoor het mooiste wat er is.

 

ALL ABOUT JAZZ: Musical adventurer Kika Sprangers is showing strong growth and maturity as a musician.

Trouw over Mind’s Eye ★★★★: Saxofonist Kika Sprangers haalt het beste in klank en kleur naar boven.

Volkskrant ★★★★: Met haar prachtige vierde album Mind’s Eye is Kika Sprangers officieel belofte af.

 

Remy van Kesteren

Harpist Remy van Kesteren komt in 2023 met zijn vervolg op de ‘Home Studio Sessions EP’. In 2020 brengt hij covers van Bon Iver, Rosalía, Muse en Radiohead uit. Deze worden samengebracht onder het project ‘Muses’ met nog een aantal nieuwe bewerkingen van songs die hij voor harp gearrangeerd heeft.

“Ik ben een muzikale verhalenverteller. Het is mooi dat mensen zich mijn muziek eigen maken en er hun eigen beelden bij vormen. Qua popmuziek ben ik opgegroeid met Radiohead en veel muziek uit de jaren ’80 zoals R.E.M. Ik vind Bon Iver en James Blake geweldig, met hen zou ik echt graag willen samenwerken.’’

Wat vooraf ging

Remy’s vorige album, ‘An alternative soundtrack to the motion picture .. ’ heeft hij geproduceerd in samenwerking met producer/componist Reyn Ouwehand. Het is zijn eerste harp soloalbum en zijn eerste release op het label Snowstar Records. Remy had altijd al interesse om een score voor een film te schrijven en dit perspectief te onderzoeken. Zijn muziek wordt vaak als filmisch omschreven, dus nam hij het heft in eigen handen en dacht toen gelijk aan de Oscar-genomineerde animatiefilm The Red Turtle van studio Ghibli en filmmaker Michael Dudok de Wit.

Remy over de totstandkoming van dit album: ‘’In april 2020 verzamelde ik de moed om filmmaker Michael Dudok de Wit te bellen. Ons urenlange gesprek was een van mijn hoogtepunten dit jaar en het vormde de basis voor dit nieuwe album.”

Met zijn alternatieve score focust Remy op de kracht van de natuur en de creativiteit door zijn contact met Michael bracht in een korte periode twaalf tracks tot leven. De puurheid van de film bracht hem terug bij zijn harp en zorgde dat hij zijn geliefde instrument herontdekte.

Conservatorium

Remy van Kesteren werd al op tienjarige leeftijd toegelaten tot het Utrechts Conservatorium in de klas van Erika Waardenburg. En studeerde er in 2010 met de hoogste onderscheiding af. Hij vervolgde zijn opleiding aan het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris, waar hij studeerde bij de beroemde harpiste Isabelle Moretti. In 2012 behaalde hij ‘summa cum laude’ zijn masterdiploma aan het Conservatorium van Amsterdam. Van Kesteren heeft diverse prijzen gewonnen.

Zijn vele prijzen leidden tot concerten over de hele wereld, van Europa tot de VS, Japan en Afrika. Op zijn zestiende debuteerde hij al in het
Amsterdamse Concertgebouw met het Nederlands Kamerorkest. Een jaar daarvoor speelde hij ter gelegenheid van de doop van Prinses Amalia en trad hij op in Carnegie Hall, New York.

Op zijn 25e jaar besloot Remy een andere weg in te slaan met zijn muziek. Hij wilde zijn eigen muziek componeren, wat leidde tot Tomorrow Eyes (2016), het eerste album waarvoor Remy een aantal eigen composities maakte.

 

Lust For Life: Van Kesteren zuigt je moeiteloos zijn met zorg gevormde droomwereld in

Luminous Dash: REMY legt een melancholisch warm dekentje over je ziel en laat je gedachten verglijden naar exotische oorden waarin de natuur het belangrijkste personage is.

 

Jam, Jazz & Pizza is de concertserie waarin Trudi Bartel een bijzondere mix van jong talent en reeds gevestigde namen programmeert in de Gelderlandfabriek. Iedere derde zondag van de maand is er een nieuwe editie.

In samenwerking met Jazzhelden Live.

  17 september 2023
  Deur open: 14:15 uur
  Aanvang: 14:30 uur
  de zaal
  Entree: € 22,50 inclusief pizzapunt

Tickets   Event