de Gelderlandfabriek

expo Bas Schippers


Thema’s mannelijkheid en kwetsbaarheid

Bas is voornamelijk gericht op de thema’s mannelijkheid en kwetsbaarheid. Hij gebruikt stereotypen en clichés om deze onderwerpen te bevragen. Door middel van rauwe en wilde penseelstreken wordt de verwarring getoond. Die van opgroeien en moeten voldoen aan een bepaald ideaal. Daartegenover staan ​​zorgvuldig geschilderde motieven en geometrische patronen die het werk in balans brengen.

”Ik ben mijn eigen muze en probeer hypermannelijke eigenschappen en kenmerken te bevestigen en uit te dagen”

de thema’s mannelijkheid en kwetsbaarheid
de thema’s mannelijkheid en kwetsbaarheid
de thema’s mannelijkheid en kwetsbaarheid

Blader hier door de werken van Bas:

Up, up and away… 122×96, Acrylics, oil and spraypaint on MDF. 2020

Archangel

Pump, Acrylics on MDF, 100×70, 2021

Untitled, Acrylics and airbrush on MDF, 57×40, 2021

Untitled, 80x80cm, acrylics and airbrush on MDF. 2020

Strong flowers, 80x80cm, acrylics and airbrush on MDF. 2020


Over Bas Schippers

Bas Schippers (1992) is een schilder uit Enschede, Nederland. 

​2017-2021 Bachelor Fine Art Schilderen aan de AKI, Enschede.

2021-2023 Master of Fine Art Painting aan het Frank Mohr Instituut, Groningen.


Jesse en Joe over deze werken

Voor de (digitale) exposities van De Gelderlandfabriek zoeken Jesse en Joe naar interessante kunstenaars die pas afgestudeerd zijn. Ze bezoeken regelmatig eindexposities van kunstacademies en luisteren graag naar kunstenaars en kunstliefhebbers. Voor de exposities in De Gelderlandfabriek zeggen ze kort iets over de werken en de kunstenaar.

Jesse:   

Het werk van Bas Schippers toont veel emotie. Het laat de struggle zien van de kunstenaar die heen en weer geslingerd tussen fascinatie voor natuur en de lichamelijkheid van boksen en de sportschool. Hij bouwt zijn schilderijen op in lagen in dekkende kleuren en motieven. Het lijkt vrij willekeurig opgezet, maar wanneer je aandachtig kijkt zie je hoe nauwkeurig hij dit aanpakt. De eerlijkheid en openheid waarmee Schippers zijn thema’s aansnijdt in zijn werk is overweldigend en tegelijkertijd ontwapenend. 

Joe:

Dwars door het spontane gebruik van de verf heen, spreken de werken van Bas Schippers tot de kijker, met een uitdaging van kwetsbaarheid die zich voelbaar maakt. Door het gebruik van motieven, stereotypes, tekst en bekende beelden ontstaan er contrasten, die getuigen van de verwachtingen en idealen in onze maatschappij, en van de mogelijkheden om desondanks onze eigen identiteit te onderzoeken en te ontwikkelen. Om te betwijfelen, wanneer we dat nodig vinden. Daar ligt ook een spanningsveld, dat voor mij zichtbaar, zelfs voelbaar wordt in hoe de werken geschilderd zijn. Ze tonen onmiskenbaar onze kwetsbare subjectiviteit als mensen, de vragen die we stellen terwijl we ons leven leiden.

Het ruwe schilderwerk werkt als een balans in wat soms kleine theaterstukken in een alternatief universum lijken te zijn. Ze geven een glimp van een verleden en een kijk in het heden, een reflectie op wat we aannemen en wat we kunnen zijn. Zo wordt dat subjectieve bij de kijker sterk geactiveerd. Niet dat het dan gelijk zaak is om te interpreteren, het verhaal te duiden, nee. Het is ook heerlijk om de verf als verf gebruikt te zien worden en te zien hoe de rauwe kwaststreken een eigen stemming meebrengen op het doek.


Digitale exposities in De Gelderlandfabriek

De Gelderlandfabriek is een voormalig meubelfabriek. Die na een periode van kraak, legalisering en verbouwing, een plek is geworden voor betaalbare ateliers en flexwerkplekken. Dit in combinatie met een theater- en muziekpodium en een restaurant. De exposities zijn voor ons een manier om te laten zien waar de kunstenaars in het pand voor staan. Mensen van het proces, de lange adem. Mensen die weten dat creatie iets is dat zijn eigen regels en wetten kent, iets waarin tijd en aandacht een andere rol spelen. De identiteit die wij uitstralen is er eentje van het experiment, de zoektocht naar het vinden van een persoonlijke taal in het vertellen van je verhaal.

Door de tijdelijke stop op evenementen konden onze exposities tijdelijk niet worden bezocht in De Gelderlandfabriek. In deze periode hebben we digitale exposities in het leven geroepen. Jonge, pas afgestudeerde kunstenaars krijgen met een expositie bij De Gelderlandfabriek de kans om op toegankelijke wijze een breed publiek te bereiken. Met de digitale exposities kunnen we ook in de toekomst bijdragen aan deze doelstelling en een online archief aanleggen van kunstenaars die bij ons hebben geëxposeerd.

Wil je meer weten over één van de werken in de expositie, of lijkt het je als pas afgestudeerde kunstenaar interessant om  bij ons te exposeren? Neem dan contact op met Jesse Smale.