de Gelderlandfabriek

expo Isamo Thissen


“In mijn werk pluis ik draadje voor draadje het landschap uit. De aardoppervlakte is in de afgelopen eeuwen veranderd van een woekerend tapijt naar een strak lappendeken.
De strijd om het landschap te beheersen, die plaats lijkt te vinden tussen de mens en de natuur, komt mij voor als een eeuwigdurende krachtmeting. Het spanningsveld wat door de krachtmeting ontstaat is mijn uitgangspunt. Vanuit dit punt onderzoek ik zowel de rampzalige schoonheid die schuilt in de verwoesting, als de strakke lijnen die verschijnen uit de herstructurering van het landschap. Het borduren, weven en het gebruik van andere handwerktechnieken is een pleidooi voor het behouden van onze menselijkheid.”

Blader hier door de werken van Isamo:

(N)iemandsland #2 2021
120 x 160cm
Garen, vilt, handgeschept papier en textiel op canvas(N)iemandsland #4 2021
47 x 35 cm
Garen en handgeschept papier op canvas

(N)iemandsland #5 2021
47 X 35 cm
Garen, velours en handgeschept papier op canvas

(N)iemandsland #6 2021
47 x 35 cm
Garen, imitatieleer, velours en touw op canvas

(N)iemandsland #7 2021
47 x 35 cm
Garen en imitatieleer op canvas

Harlequin Chiriqui 2020
80 x 100 cm
Garen en acryl op canvas


Over Isamo Thissen

Isamo Thissen (1998) studeerde dit jaar af aan het AKV St. Joost ’s-Hertogenbosch aan de richting Art & Research. Momenteel werkt ze als Beeldend kunstenaar in haar atelier in de Willem Twee Ateliers ‘s-Hertogenbosch. In haar werk is ze opzoek naar het grensgebied tussen figuratie en abstractie en de schoonheid die zich kan openbaren via het rampzalige. Door het toepassen van ambachtelijke technieken en het zelf vervaardigen van materialen vervalt de vanzelfsprekendheid van het materiaal en massaproductie. Een oefening in het geven van aandacht en tijd in een digitaal tijdperk waar alles in een razend tempo aan je voorbijvliegt. De werken zijn een ode aan het landschap met datgene wat daarin leeft en vergaat.


Jesse en Joe over deze werken

Voor de (digitale) exposities van De Gelderlandfabriek zoeken Jesse en Joe naar interessante kunstenaars die pas afgestudeerd zijn. Ze bezoeken regelmatig eindexposities van kunstacademies en luisteren graag naar kunstenaars en kunstliefhebbers. Voor de exposities in De Gelderlandfabriek zeggen ze kort iets over de werken en de kunstenaar.

Jesse:   

Isamo is een kunstenares die met haar werken indruk maakt, vanwege de enorme virtuositeit waarmee ze haar beelden steek voor steek opbouwt. De
werken die er in de Gelderlandfabriek te zien zijn, variëren van landschappen tot wat meer realistische afbeeldingen van dieren die met uitsterven bedreigd worden. De kunstenares wil ons een duidelijke boodschap meegeven: De mens probeert de natuur naar haar hand te zetten en uit te buiten. Het behouden van de menselijke maat en het respect voor de natuur is daarbij vaak in het geding. Zonder daarbij een stelling te nemen, bekijkt Isamo wat deze krachtmeting voor haar oplevert in esthetisch opzicht. Het resultaat hiervan kunt u komen bekijken in de entreehal van De Gelderlandfabriek.

Joe:

De verfijnde toepassing van technieken maakt dat je wilt blijven kijken, terwijl de onderwerpen en context van de werken, doeltreffend omgaan met de onderwerpen waar we allemaal over peinzen. De aanleiding kan het dreigend uitsterven van een dier zijn, een natuurgebied dat door industriële rampen is aangetast, of de manier waarop er wordt omgegaan met verkaveling in het landschap. Het contrast met de sierlijke abstractie, verfijnde uitvoering en de opvallende kleurencombinaties, is dan best groot. Wat vrolijk lijkt, is dat niet en is doorweven met de menselijkheid van de maker. De aandacht, tijd en moeite die in het maakproces zijn besteed, komen terug in de ervaring van deze werken en dwingen om nog eens goed te kijken, maar ook om na te denken.


Digitale exposities in De Gelderlandfabriek

De Gelderlandfabriek is een voormalig meubelfabriek, die na een periode van kraak, legalisering en verbouwing, een plek is geworden voor betaalbare ateliers en flexwerkplekken, in combinatie met een theater- en muziekpodium en een restaurant. De exposities zijn voor ons een manier om te laten zien waar de kunstenaars in het pand voor staan. Mensen van het proces, de lange adem. Mensen die weten dat creatie iets is dat zijn eigen regels en wetten kent, iets waarin tijd en aandacht een andere rol spelen. De identiteit die wij uitstralen is er eentje van het experiment, de zoektocht naar het vinden van een persoonlijke taal in het vertellen van je verhaal.

Door de tijdelijke stop op evenementen konden onze exposities tijdelijk niet worden bezocht in De Gelderlandfabriek. In deze periode hebben we digitale exposities in het leven geroepen. Jonge, pas afgestudeerde kunstenaars krijgen met een expositie bij De Gelderlandfabriek de kans om op toegankelijke wijze een breed publiek te bereiken. Met de digitale exposities kunnen we ook in de toekomst bijdragen aan deze doelstelling en een online archief aanleggen van kunstenaars die bij ons hebben geëxposeerd.

Wil je meer weten over één van de werken in de expositie, of lijkt het je als pas afgestudeerde kunstenaar interessant om  bij ons te exposeren? Neem dan contact op met Jesse Smale of Joe Odding.