Operatie Oranje

Zet je schrap voor Operatie Oranje

Weet je het nog? Op 30 april 1991 stond Culemborg (met Buren) internationaal in de schijnwerpers. Koningin Beatrix, met in haar kielzog de complete koninklijke familie, kwam naar de Betuwe om daar officieel Koninginnedag te vieren. In 2021 is dat 30 jaar geleden. Een mooi moment om herinneringen op te halen. Te meer omdat ook dit jaar wat nu Koningsdag heet niet massaal kan worden gevierd. Daarom: Operatie Oranje.

Geen Koningsdag, toch kleurt Culemborg oranje.
Een foto-expositie in de open lucht, gesprekstafels voor ouderen, een kinderspeurtocht en, online, een lezing, talkshow en concert. Dat zijn de ingrediënten van Operatie Oranje, waarmee vanaf 23 april ruim een week wordt
teruggeblikt op die bijzondere dag in 1991, toen de koninklijke familie Koninginnedag vierde in Culemborg.

Ook dit jaar geen ‘gewone’ Koningsdag. Ondanks het ontbreken van de traditionele aubade, vrijmarkt en oranjefeesten hebben Culemborgers tóch iets om naar uit te kijken: Operatie Oranje.
Coronaproof, samen met partners in de stad en aantrekkelijk voor een breed publiek, dat was de opdracht. Rode draad van het evenement is de fototentoonstelling. Van 23 april tot en met 2 mei zijn tientallen foto’s te zien op de Markt, het Chopinplein en het Koopmansgildeplein. De foto’s zijn op straat en in winkeletalages. Talloze momenten van het koninklijk bezoek op 30 april 1991, dat een kleine twee uur duurde, zijn vastgelegd. Veel Culemborgers waren er ter plekke getuige van.
Ouderen krijgen speciale aandacht. In zorgcentra worden gesprekstafels gehouden, waar bewoners aan de hand van foto’s ervaringen uitwisselen. Voor kinderen van de basisschool is 1 en 2 mei een speurtocht langs de plaatsen in de binnenstad waar in 1995 de film Lang leve de Koningin is opgenomen.
En dan de livestreams, te beginnen op 26 april als Jan Hoogendoorn namens Voet van Oudheusden vertelt over de historische band – sinds 1748! – tussen de Oranjes en Culemborg. Nog altijd is koning Willem Alexander graaf van Culemborg.
Op 29 april wordt De Avond van Oranje uitgezonden, een enerverende talkshow waaraan wordt meegewerkt door onder anderen oud-burgemeester Mieke Bloemendaal, uitgever Arnold Verschoor van de Culemborgse Courant, bestuurslid Theo van Sterkenburg van Culemborg en Oranje, stadsdichter Ria van Koppen, ras-Kuilenburgse Els van den Hooff en de huidige burgemeester Gerdo van Grootheest.
Als finale is er 30 april een Oranjeconcert met meesterpianist Jeroen van Veen en. saxofonist Tom Sanderman. Alle livestreams beginnen om 20 uur en zijn te zien via degelderlandfabriek.nl/operatie-oranje.

Operatie Oranje is een initiatief van de Gelderlandfabriek en wordt uitgevoerd samen met Culemborg en Oranje, theater De Fransche School, Voet van Oudheusden, ELKWelzijn, de Familiefabriek en De Vrijstad Drukker.

Het evenement komt stand met steun van de gemeente Culemborg, Ondernemers Fonds Culemborg, CV
Parijsch, Studio LEK en Cultuurfonds Culemborg.

Koningin Wilhelmina, net gearriveerd per trein. Voor de Gelderlandfabriek. Kort na 3 juli 1934, het overlijden van Prins Hendrik.
Daarom in het wit, als teken van rouw.

Maker onbekend, afkomstig van Regionaal Archief Rivierenland