uitverkocht: Cèilidh

za 30 september @ 20:00 – 22:30 –

Eén groot dansfeest waarbij de traditionele schotse dans, de Cèilidh, het belangrijkste onderdeel van de avond vormt. Natuurlijk met live Schotse en Ierse muziek van Maggies Wedding.

DAS AUDIO COMBO

za 23 september @ 20:00 –

Met OffTrack wordt een vaste avond op de agenda van de Gelderlandfabriek geclaimd en omgedoopt tot terugkerend underground popfeest. We trappen af met de rauwe soul, gospel en rock & roll van DAS AUDIO COMBO dat ongegeneerd het pleintje op zal knallen met een geluid dat klinkt als een warm bad. Vintage en intens.

Emma van Amerongen

do 20 juli – do 21 september @ Hele dag –

Sfeervolle en kleurrijke schilderijen waarin de grijze ruimte tussen herinnering, fantasie, gevoel en het daadwerkelijke beeld onderzocht wordt.
Finissage: donderdag 21 september om 19:30 uur

Ecstatic Dance Culemborg

do 6 juli @ 19:30 – 22:00 –

Dans zoals je je voelt. Dans zoals je bent. Zonder oordeel en zonder gêne. Wij nodigen je uit om op de dansvloer je verwachtingen los te laten, en er met volle overgave te zijn. Om in verbinding te komen met jezelf en met de anderen. Om bij jezelf thuis te komen en je lichaam volledig te voelen. Om heerlijk vrij te dansen.

We Love 90s 00s 10s

za 1 juli @ 21:00 –

Dj Rick Snel samen met Willem Verhoeven in de Gelderlandfabriek voor de moderne editie: We Love 90s 00s 10s. Altijd herkenbare en dansbare muziek in een goede sfeer op een mooie locatie.

Roel Spanjers

do 22 juni @ 20:30 –

Blues@ the Factory is de nieuwe programmeringslijn in onze agenda. Samen met For the Road zetten we elke 4e donderdag van de maand blues op ons podium.

Ganesha – muziektheater

do 22 juni – ma 26 juni @ Hele dag –

Ganesha’ vertelt op een prachtige ontroerende en herkenbare manier over liefde, vriendschap, acceptatie, rouwverwerking, verlies en afscheid. Het is het verhaal van de twee vriendinnen Karin en Margreet die besluiten om nu eens niet naar het gebruikelijke Spanje op vakantie te gaan, maar om iets meer van de wereld te zien.

Dez Mona

za 10 juni @ 20:00 –

Hoekige funk afgewisseld met stuiterende discopop. “We kozen er bewust voor eens een opgewekte, rechttoe rechtaan-plaat te maken.”

Bare: A Pop Opera

za 3 juni – zo 4 juni @ 00:00 –

Op 3 en 4 juni 2023 brengt Stichting MAE de coming-of-age rockmusical Bare: A Pop Opera naar de Gelderlandfabriek te Culemborg.​​Met tekst en muziek van Jon Hartmere en Damon Intrabartolo en in de Nederlandse vertaling van Toine Paauwe is dit een indrukwekkende voorstelling waarin liefde, geloof, hoop en (homo)seksualiteit maar ook onzekerheid en angst centraal staan.

De Dictator – Inside The Mind

vr 26 mei @ 20:00 –

Toneelgroep T-jater speelt het stuk gebaseerd op ‘De Dictator’ van Issam Mahfouz. Een verhaal met een twist dat aanzet tot nadenken over onderdrukking en macht, illusies en waarheid. De voorstelling is onderdeel van het project ’Will We Ever Be Free?’: het bevrijdingsproject over oorlog, onderdrukking, vluchten en thuiskomen.

Mike Donkers

do 25 mei @ 20:30 –

Blues@ the Factory is de nieuwe programmeringslijn in onze agenda. Samen met For the Road zetten we elke 4e donderdag van de maand blues op ons podium.

Bruno Ferro Xavier Da Silva + Brainhack Musicbox + Tabitha Boekweit

do 20 april @ 19:30 –

De bas van Bruno speelt funk, jazz, hip hop, avant-garde, electronic, ambient, progressive rock, experimenteel… en misschien wel het allerbelangrijkste: moddervet en awesome. Na zijn solo set improviseert hij nog een korte set samen met Brainhack Musicbox. Voorafgegaan door een artist talk bij de nieuwe buiten expo van Tabitha Boekweit.

We Love 90s 00s

za 1 april @ 21:00 –

Met We Love 90s 00s nemen dj’s Rick Snel en Willem Verhoeven je mee op reis terug in de tijd naar de jaren 90 en 00. Zij zullen een selectie van de grootste hits uit deze tijd draaien, waaronder muziek van artiesten zoals Nirvana, Britney Spears, Backstreet Boys, Eminem en vele anderen.

Jutta Chorus

zo 12 maart @ 16:00 –

Een lezing van journaliste en schrijfster, Jutta Chorus. In al haar boeken bewijst ze een van de oorspronkelijkste journalistieke onderzoekers van ons land te zijn. Boekenweeklezing 2023.

Self Spot

za 11 maart – zo 19 maart @ Hele dag –

Interactieve installatie van Marieke van der Burg
Door middel van een spotlicht komt een schaduwwereld tot leven…

We Love 70s 80s

za 25 februari @ 20:00 –

Met We Love 70s 80s bieden dj’s Rick Snel en Mike Lambooij de perfecte gelegenheid om terug te gaan in de tijd naar de jaren 70 en 80. Zij draaien een selectie van de grootste hits uit deze tijd, waaronder muziek van Michael Jackson, ABBA, Madonna en vele anderen.

PAX The Humanoid en Niels Broos, support DJ Juliënne

zo 19 februari @ 14:30 –

Rapper PAX the humanoid is al jaren actief in de hiphopscene. Nadat The Kyteman Orchestra stopte in 2015 besloot de Utrechtse hiphopartiest samen met keyboardspeler en mede-orkestlid Niels Broos een nieuwe band op te zetten: PAX the humanoid. Een band met een missie tevens: “To boldly go where no man has gone before”. Verwacht niets anders dan klanken die je dus nog nooit gehoord hebt….

Erem + Pien Groen

do 16 februari @ 19:30 –

Erem, met zang die melodisch kleur aanbrengt binnen de harmonie en textuur van accordeon en gitaar, waarbij de klankkleuren soms dicht langs elkaar schuiven. Het drietal overlapt verschillende muzikale domeinen, zoals jazz, improvisatie, kamermuziek, folk en koormuziek. Voorafgegaan door een artist talk bij het werk van onze huisfotograaf: een selectie foto’s van eerdere ‘Evenings’.

Remember Phil & Gary

vr 3 februari @ 20:00 –

Elfde editie – Een eerbetoon aan Philip Parris Lynott en Robert William Gary Moore. Beide Ierse muzikanten lieten een enorme erfenis aan tijdloze muziek na (met Thin Lizzy maar ook solo) die miljoenen mensen over de hele wereld heeft geïnspireerd en dat nog steeds doet.

popquiz

za 28 januari @ 20:00 –

Voor muziekliefhebbers die hun muziekkennis eens willen testen, organiseert de Bibliotheek Rivierenland in samenwerking met de Gelderlandfabriek op zaterdagavond een popquiz!

Cézanne Tegelberg & Company: HAG

vr 27 januari @ 19:15 –

Met deze performance duiken we in de oceaan van ons collectief geheugen op zoek naar de oervrouw, de heks in ons allemaal. Vanachter haar ogen kijken we mee. Als onzichtbare toeschouwers dwalen we door een bewegend labyrint en komen we belachelijk dichtbij een intiem ritueel van hervinden en reclaimen, van weten en waanzin. Het is tijd om terug te gaan.

Carribean Postcard

zo 15 januari @ 14:30 –

Een hartelijk, persoonlijk en klein muzikaal bericht vanaf de West Indies uitgevoerd door een aantal geestverwanten met een gedeelde liefde voor dit specifieke repertoire. Dit gelijkgezinde gezelschap bestaat naast drummer Van Merwijk uit bassist Samuel Ruiz, pianist Norman Peplow en trombonist Ilja Reijngoud.

Sahar Noor

zo 8 januari @ 16:00 –

Anders zijn als superkracht. De lezing van Sahar Noor wordt georganiseerd in samenwerking met het Elisabeth Weeshuis Museum.

We Love 90s 00s

za 17 december @ 20:00 –

Dj’s Rick Snel en Willem Verhoeven draaien de beste hits uit de jaren 90 en 00’s.
Happy hardcore, Spice Girls, Nirvana, Underworld, Robbie Williams, Black Eyed Peas… teveel om op te noemen!

Hanne De Backer

do 15 december @ 20:00 –

Belgische baritonsaxofoniste met een uitzonderlijk breed palet – van stil tot knetterend, van felle drones tot fluistergesprekken tussen saxofoonkleppen en alles daartussenin – maar altijd verpletterend intiem, alsof je er middenin zit.

Linda Vink & Martijn Sanders

zo 4 december @ 14:30 –

Een middag vol vocaal geweld, dat mogen we wel zeggen, met deze twee kanonnen van stemmen die de fabriek zullen veranderen in een heuse arena, waar je getrakteerd wordt op de prachtigste liederen, aria’s en duetten uit de mooiste opera’s & musicals uit de muziekgeschiedenis!

Kars Veling

zo 27 november @ 16:00 –

Deze lezing zal ingaan op actuele discussies over natuur en milieu. Kars doet dat steeds vanuit zijn passie voor en kennis van vlinders en libellen.

We Love 60s 70s

za 19 november @ 20:00 –

Dj’s Rick Snel en Mike Lambooij draaien de lekkerste tracks uit de jaren 60 en 70! Disco Vibes! Bee Gees, Jacksons, Beatles, Stones…in een heerlijke mix!

expositie Beate Bos

do 17 november – zo 15 januari @ Hele dag –

De combinaties van foto’s groot afgedrukt, waardoor de kijker als het ware meegezogen wordt in het werk. Het worden opnieuw landschappen, nieuwe uitingen van stille aanwezigheid, verlatenheid of unheimische settings die in werkelijkheid niet bestaan en vaak juist de kleine gebaren en objecten daarmee monumentaal maken.
Opening: donderdag 17 november om 19:30 uur

Botte Bijl 2022

za 12 november @ 14:00 –

Stevige muziek, stoer eten, gewaagd bier en een tikje rauw vermaak. Stap in je kistjes, trek je geruite blouse uit de kast en geniet van een ongecompliceerde avond waarbij niets moet en bijna alles mag!

LeNoise | tribute to Neil Young

za 5 november @ 20:30 –

Met de beste oogst uit ‘Harvest’, de gouden samenzang uit ‘After The Gold Rush’, de dronken songs uit de sloot van ‘Tonight’s The Night, de barstool en andere blues uit ‘Zuma’, de grooves van ‘Everybody Knows This Is Nowhere’, de kilometersmalende solo’s uit ‘Ragged Glory’ en de mooiste poëzie uit ‘On The Beach’. Bij LeNoise wordt het all one song.

Erik Ex

zo 30 oktober @ 16:00 –

Een reis door onderwijsland. In zijn lezing zal Erik zijn ervaringen en observaties met ons delen en ons wereldbeeld wellicht een beetje doen kantelen.

Pynarello Party

zo 23 oktober @ 20:00 –

Een rebellencollectief gesneden uit flexibel schuimrubber. Klassieke muziek kan anders, avontuurlijker, spontaner, directer, zonder dirigent en zonder bladmuziek. Pynarello is een rebellenclub, een next generation met de grootste talenten van dit moment. Vier Pynarello’s vijfde verjaardag met de Vijfde van Beethoven, een levend stuk met voelbare emoties, dynamiek en energie.

Kleefstra Bros & Michał Jacaszek

do 20 oktober @ 20:00 –

Friese spoken word. IT DEEL is het meerjarige project van de Kleefstra Bros samen met productiehuis Popfabryk. De desastreuze aantasting van de natuur vormt de onderliggende drijfveer voor IT DEEL. Gezamenlijk met gastmuzikanten werken ze in de Thomaskerk in Katlijk aan nieuw materiaal in relatie tot de thematiek.

Boy van der Wal – Hard Werken

zo 2 oktober – zo 13 november @ Hele dag –

De naoorlogse wederopbouw van Rotterdam loopt door de familie Van der Wal; zijn grootvader ontwierp in die tijd gebouwen waaruit details, zoals ramen, nu hun weg vinden in schilderijen en sculpturen van Boy. Gebruikmakend van bouwmaterialen en geïnspireerd door de architectonische methodieken uit de jaren vijftig, creëert Van der Wal series ramen en balkons.
De opening is op 2 oktober om 16:00 uur.

Ferry Zandvliet

zo 25 september @ 16:00 –

‘Beter na Bataclan’ Zijn verhaal gaat over veerkracht en verbinding. Maar ook over tegenslag als uitdaging zien en streven naar de beste versie van jezelf.

SMANDEM.

zo 18 september @ 14:30 –

SMANDEM. is een jonge, vierkoppige band die een frisse variant van jazz maakt met invloeden van R&B, soul en hiphop. Tijdens hun energieke, uptempo liveshows bestaat hun setlist uit zowel eigen composities als gemoderniseerde versies van bestaande jazzstukken.

BMB con.

do 15 september @ 20:00 –

Presentatie van het project ‘Over de Grens – de Overkant’, waar al sinds 2017 aan gewerkt wordt… aan de IJssel.
“Oorspronkelijk hebben we dit project ook geprobeerd uit te voeren bij de Lek, maar die rivier stroomt te langzaam.”

Snackbar the Ambassador

do 18 augustus @ 20:00 –

Gekleed in uitgebreide kostuums bedient deze eenmansband een reeks samplers, drummachines, synthesizers, snaar- en percussie-instrumenten om ontwrichtende maar aanstekelijke en zeer dansbare live optredens te creëren. De avond wordt afgesloten door Jehudi van Dijk, die ons trakteert op het beste van de jaren 90. En welja, misschien is Meneer De Perifeer ook van de partij. Al met al geen avondje om stil te zitten dit keer.